BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Bekir Bozdağ'dan HDP'ye çok sert fezleke mesajı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'li Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında hazırlanan fezlekeler ve Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ile Erdem Gül kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Habertürk canlı yayınında Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü için hazırlanan fezleke hakkında konuşan Bekir Bozdağ "Fezlekelerin hazırlanma usulü Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma başlattıktan sonra, Adalet Bakanlığı'na, sonra Başbakanlığa, sonra Meclis'e geliyor. Meclis'teki karma komisyon bunları inceliyor. Bunlar genel kurulda görüşülüyor. Genel Kurul dokunulmazlığın kaldırılmasını belirtirse soruşturma devam ediyor. Şu ana kadar Adalet Bakanlığı aracılığıyla AK Partililerle ilgili 40, CHP'lilerle ilgili 49, HDP'lilerle ilgili 347 fezleke gönderilmiştir." dedi.

"TERÖR SUÇU İŞLENİYORSA TOPLUMUN BAKIŞI FARKLI OLUR"

"Dokunulmazlık esasında milletvekillerinin her türlü yasama faaliyetinde baskıdan uzak tutmak için konulmuştur." diyen Bozdağ, dokunulmazlık esasının vekillerin terör örgütüne yardım etmesi ve onun üyesi gibi çalışması için konulmadığını belirtti. Fezlekelerin Meclis'e gelmesi halinde kararın Meclis'te olduğunu belirten Bozdağ, "Gruplar burada bir değerlendirme yapıyor. Bir milletvekili alenen suç işliyorsa, terör suçu işliyorsa, bununla ilgili toplumun bakışı da farklı olur" ifadesini kullandı.

"TERÖRİST MİSİN, MİLLETİN TEMSİLCİSİ Mİ?"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hazırlanan fezlekelerle ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bir milletvekili güvenlik güçleri operasyon yaptığı sırada teröristlerin olduğu evden milletvekili çıkıyor. Milletvekili orada ne iş yapıyor? Sen terörist misin, milletin temsilcisi milletvekili misin? Devlete kurşun sıkan teröristlerle ne işin var? Bunlar Anayasa'nın ve yasaların hoş gördüğü şeyler değil.

"BÜTÜN PARTİLERİN TAVIR KOYMASI LAZIM"

"İsimlendirmeyi doğru görmem. Bütün partilerin ve demokrasiye inanan herkesin, eleştiri hak ve hürriyeti, Anayasa dışında hareket edenlere karşı tavır konması lazım. Teröristlerle sen aynı yerde niye bulunuyorsun? AK Parti'ye muhalefet olsun diye bazı çevreler bunları görmezlikten geliyor, eleştirmek dahi istemiyor. Demirtaş ile ilgili, Yüksekdağ ile ilgili pek çok fezleke var."

"DOĞRUDAN ANAYASAYI ÇİĞNEMEKTİR BU"

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki "hak ihlali" kararı hakkında açıklama yapan Bekir Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

"Hiç tereddütüm yok. Doğrudan Anayasa'yı çiğnemektir bu. Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok. Devam eden dava var. Sanıkların iddianameye karşı savunmaları alınmamış. Deliller toplanmamış. Mahkeme işin esası hakkında değerlendirmeyi yapmamış. Anayasa Mahkemesi'ne baktığımız zaman işin başında yargılama başlamadan, yargılamayı bitirecek karar verdi. Ben Anayasa Mahkemesi Başkanı'na ve bu karara imza atanlara soruyorum: Hangi kararla bu kanaata vardınız? Yerel mahkemenin yapacağı yargılamayı temelden çökertecek bir karar veriyor."