BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,72
ALTIN 2.429,31
HABER /  GÜNCEL

Bedelli askerlik çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümetin kararını AKP Meclis Grup Toplantısı'nda açıkladı. 1 Ocak 1987 ve öncesinde doğanlar bedelli askerlik yapabilecek. Ücret ise 18 bin Türk Lirası.

Abone ol

Hükümet bedelli askerlik konusunda uzun süredir merakla beklenen kararını açıkladı.

AKP Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar" dedi.

Bu da uygulamadan 1 Ocak 1987 tarihi ve öncesi doğanların yararlanabileceği anlamına geliyor.

Başbakan Davutoğlu grup toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da, bedelli askerlikten 700 bin kişinin yararlanmasının planlandığını söyledi. Davutoğlu, "Ödeme için şu an taksit düşünmüyoruz" dedi.

Hükümet bedelli askerlikten elde edilecek geliri Sanayii Fonu'na aktararak sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için kullanmak istiyor.

Davutoğlu, ordunun uzmanlaşmış bir yapıya dönüşmesi konusunda da önemli kararlar aldıklarını, sözleşmeli er ve erbaş alımlarının kolaylaştırılacağını söyledi.

Bu alımlarda yaş sınırı 20'ye inecek. Askerlik yapmayanlardan da er ve erbaş alınabilecek.

Dört kez uygulanmıştı

Bedelli askerlik ise bugüne kadar dört kez uygulanmıştı.

Sonuncu uygulama 2011 yılı sonunda, 30 bin lira bedel karşılığındaydı.

TBMM Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada 1987, 1992 ve Marmara Depremi'nin ardından 1999 yılında çıkarılan bedelli askerlikten toplam 125 bin 834 kişinin yararlandığı belirlendi.

Dönemin Milli Savunma Bakanı'nın yanıtladığı bir soru önergesine göre son uygulamadan faydalanlardan elde edilen gelir 2 milyar 130 bin lira civarında oldu. Bu miktarın faizinden de 75 milyon gelir elde edildi.

Son yasada yaş haddinin 30 olmasının ve yüksek tutulan bedelin başvuru sayısının düşük kalmasına neden olduğu, bu nedenle uygulamadan istenen verimin alınamadığı tartışmaları yapılmıştı.