BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.416,71
HABER /  EKONOMİ

Bedava cep dağıtılacak mı?

Telsim'i alın Vadofone, bedava cep telefonu dağıtacak mı? Bu konudaki ilk açıklama geldi.

Abone ol

Vodafone Üst Yönetici Vekili Sir Julian Horn-Smith, Telsim'e 2 yılda 1,2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi. Horn-Smith, Telsim'in Vodafone'ye devir işlemlerinin tamamlandığı törenden sonra düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlarken, bu aşamada Türkiye'de personel azaltılmasına yönelik niyetlerinin bulunmadığını, Türkiye'de personel çıkarmayı planlamadıklarını söyledi.

''Türkiye'de en büyük operatör olan Turkcell'in 29 milyon abonesi
var. Siz gözünüzü Turkcell'in abonelerine mi diktiniz, yoksa yeni
aboneler mi hedefliyorsunuz?'' sorusuna Horn-Smith, yeni müşterileri
hedef alacaklarını, ama 29 milyonun arasından kendilerine gelenlere de
kapılarının açık olacağını kaydetti. Horn-Smith, vergilerin yüksekliğine ilişkin bir soru üzerine de Türkiye'de vergilerin daha düşük olmasını, kullanıcı başına ortalama geliri ise artırmak istediklerini ifade ederek, ''Tabii ki her zaman sorumlu kurumlar olmalı ve vergisini ödemelidir. Biz de bu şekilde hareket edeceğiz. Ancak vergi düzeyinin azaltılması konusunda çalışmalar yapacağız. Vergi azalırsa tahsilat da artacaktır'' yanıtını verdi.

"İSİM DEĞİŞİKLİĞİ''
Telsim'in isim değişikliğine ilişkin bir soruya karşılık da Horn-Smith, ''2 yıl içinde yapacağımız alt yapı yatırımları, bu sürenin ardından markayı değiştireceğimiz anlamına gelmiyor. Telsim'in, bizim kalitemiz ve markamızla birleştiğine emin olduğumuzda isim değişikliğini yapacağız'' dedi.

Horn-Smith, Vodafone'nin zarar açıklamasına ilişkin bir soruya ise
İngiltere hariç Avrupa'da bütün rakiplerinden çok daha iyi düzeyde
olduklarını ve pazar paylarının gittikçe artığını belirterek, ''Bu bilgiler yanlış. Mali performansımız çok iyi'' yanıtını verdi. Devirden sonra Telsim'in şu andaki yöneticilerinin kendileriyle çalışmasını ümit ettiklerini dile getiren Horn-Smith, ''Vodafone, yabancı yatırımlar açısından Türkiye için çok önemli bir yatırım. Telsim, hem Vodafone hem Vodafone hissedarları için çok başarılı bir yatırım olacak'' diye konuştu.

TELSİM'İN İSMİ DEĞİŞECEK
Telsim Üst Yöneticisi Attila Vitai, Telsim'e ilişkin hedeflerine ulaştıktan sonra markayı değiştirmeyi ve Vodafone adını kullanmayı düşündüklerini kaydetti. Vitai, Telsim'in Vodafone'a devir işlemlerinin tamamlandığı törenden sonra düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Vodafone'un deneyimi ve müşteri odaklı yaklaşımının Türkiye'de tüketicilere çok büyük fırsatlar sunacağını söyledi.

Telsim'de gerçekleştirecekleri yatırımda öncelikle odaklanacakları konunun altyapı olduğunu belirten Vitai, bu kapsamda şebekeyi genişleteceklerini, baz istasyon sayısını artıracaklarını, ayrıca personelin teknik, yönetim ve İngilizce konusundaki becerisini geliştireceklerini ifade etti.

Vitai, bayilerle daha derin ilişkiler kurmayı hedeflediklerini, iş dünyasına yönelik ürün ve hizmetleri artıracaklarını kaydederek, operasyonlarında odak noktalarının fiyat olmadığını söyledi. Attila Vitai, Türkiye'de çevre, sağlık, sosyal ve toplumsal konularda hizmet verecek Vodafone Vakfı adıyla bir hayır kurumu oluşturacaklarını bildirdi.

''BEDAVA CEP TELEFONU DAĞITMAYACAĞIZ''
Soruları da yanıtlayan Vitai, isim değişikliğine ilişkin bir soru üzerine, Vodafone markasının çok iyi bir itibara ve imaja sahip olduğunu, Telsim'in ise bu anlamda Vodafone ile aynı kategoride görülemeyeceğini ifade ederek, ''Bu nedenle şebekede, bilişim teknolojileri ve müşteri hizmetleri alanlarında önemli değişiklikler yapılmadıkça marka değişikliğine gidilmeyecek. Hedeflerimize ulaştıktan sonra bu markayı değiştirmeyi, Vodafone adını kullanmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.

Attila Vitai, bedava cep telefonu dağıtıp dağıtmayacakları sorusuna ise ''Türkiye'de bedava cep telefonu verme planımız yok. Buradaki tarife zaten Batı Avrupa'dan düşük. Çok uygun tarifeleri devam ettireceğiz'' yanıtını verdi.
Yönetim yapısına ilişkin bir soru üzerine de Vitai, yöneticilerinin çoğunun Türk olmasını ve Türk yönetici sayısını en üst düzeye çekmek istediklerini söyledi. Attila Vitai, şebekelerinin yüzde 80'inin Motorola, yüzde 20'sinin
ise Nokia tarafından sağlandığını, 2 yılda gerçekleştirecekleri altyapı yatırımları için bütün büyük altyapı firmalarını ihaleye davet ettiklerini belirterek, Siemens, Ericsson, Nortel gibi Avrupa'daki en büyük firmaların kendileriyle çalışmak istediklerini söyledi.

''3. NESİLDE ACELE ETMEYE GEREK YOK''
Vitai, 3. nesil cep telefonlarıyla (3G) ilgili de şunları kaydetti:

''Bu konuda acele etmeye gerek yok. Türkiye'de kullanıcı başına ortalama gelir Batı Avrupa'ya göre oldukça düşük. 3G gibi katma değerli hizmetlerin verilmesi için gerekli şartlar şu anda oluşmuş değil. Çünkü ortalama bir Türk vatandaşının bunun bedelini karşılayabilecek durumu yok. Dolayısıyla şu anda Türkiye'de 3. nesil cep telefonlarını konuşacak bir ortam söz konusu değil.''

TELEFON DİNLEME
Vodafone Doğu Avrupa, Orta Doğu, Asya Pasifik ve İştirakleri Üst Yöneticisi Paul Donovan ise Yunanistan'da şirketin adının karıştığı telefon dinleme olayına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: ''Yunanistan'da yasadışı bir yazılımın şebeke üzerinden böyle bir şey yaptığını tespit edip, bunu gerekli mercilere bildirdik. Vodafone, etik ve uygun bir şekilde hareket ettiğini dünyaya gösterecektir. Türkiye'de de, diğer bütün ülkelerde olduğu gibi güvenliği en üst düzeyde sağlayacağız.''