BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Bebek skandalında şok eden iddialar

Kartal'da, özel bir hastanedeki, bebeklerin yoğun bakımda tutulma olayını ortaya çıkaran hemşire, bebeklerden bazılarının öldüğünü söyledi.

Abone ol

Kartal'daki özel bir hastanede, sağlıklı bebeklerin hasta gösterilip yoğun bakım ünitesinde tutularak SGK'nın dolandırıldığı yönündeki iddiaları ortaya atan hemşire F.H. bazı bebeklerin enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirdiğini ileri sürdü. 

Skandalın ortaya çıkmasının ardından hastane görevlileri tarafından darp edildiğini belirten hemşire F.H., "Can güvenliğimden endişeleniyorum." dedi.

Hemşire F.H., hastanedeki skandalın ortaya çıkma süreci ve yaşadıklarını Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlattı. F.H., "Hastanede bebekler düşük doğum ağırlıklı gösterilip SGK'dan bunun karşılığında ücret alınıyordu. Ya da 15 kişilik yere 25-30 bebek yatırılıyordu. Denetimden bebekler kaçırılıp hemşire lojmanlarında saklanıyordu. Bazen denetim ekibinin bakmayacağı düşünülen kattaki bazı odalara bebekler saklanıyordu. Ben de bunları zamanla evrak toplayarak, video çekerek belge oluşturdum. Basına ve yetkililere bildirdim."

Hastanede ne kadar zaman bu tip olayların yaşandığının sorulması üzerine F.H., "Bir yıldır hastanede çalışıyorum. Girdiğimden beri bu tür olaylar yaşanıyordu. Fakat daha önce de varmış. Zaten bununla ilgili aileler şikayetçi olmuş, konuya yargıya intikal etmiş" diye konuştu.

'SERVİSTE 20 BEBEK YATIYORSA EN AZ 15'İ SAĞLIKLIYDI'

Kaç bebeğin bu şekilde hastanede veya lojmanda tutulduğunu ilişkin soruya hemşire F.H., "Mesela serviste 20 bebek yatıyorsa en az 15 tanesi sağlıklıydı. Ailelerin bunlardan haberi yoktu. Ailelere sürekli 'emmiyor, solunum sıkıntılı, şekeri düşüyor' gibi bahaneler uyduruluyordu. Genellikle bebeği ailelere ya göstermiyorlardı ya da bebeği kucağa alıp dışarıda gösteriyorlardı. Çünkü, içeride ikişer ikişer yatan bebekleri ailelerin görmesi istenmiyordu. Ya da bebek hazırlanıyordu. Mesela oksijen almıyorsa yanına oksijen konuluyordu" cevabını verdi.

Hastanenin her ay yüklü miktar SGK'dan para aldığını söyleyen F.H., "Her ay 300, 500, 700 bin lira epikriz yazılıyordu. Zaten bunlar SGK'nın kayıtlarında çıkar" dedi.

Sağlıklı bebeklerin hastanede tutulması sonucu bebek ölümlerinin yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili soruya ise  F.H., "Tabi oldu. Konu ailelere ve Sağlık Bakanlığı'na bu şekilde lanse ettirilmedi. 15 yataklı bir yere siz 30 bebeği yatırırsanız mutlaka hastane enfeksiyonu oluşur. Bu şekilde ölen bebekler de oldu. Sağlıklı oldukları halde hastane enfeksiyonundan ölen bebekler oldu" dedi.

'SALDIRIYA UĞRADIM. CAN GÜVENLİĞİMDEN ENDİŞELİYİM'

Hemşire F.H., haberin medyada yer almasının ardından yaşadıklarını şöyle anlattı: "Haberleri izleyince hastane yetkilileri sesimden görüntüleri benim medyaya verdiğimi anlamışlar. O sırda ben hastanede nöbetteydim. Hastane yetkilisi 2 kişi yukarı çıktı. Temizlik personelini dışarı çıkardılar. Kapıları kapatıp beni darp ettiler. Bu kişiler, hastane sahibinin eşi ve onun kız kardeşiydi. Yaklaşık 10 dakika dayak yedim. Emniyette ifade verirken kameraların kayıtta olmadığını söylediler. Darp raporu aldım ve şikayette bulundum. Polis gelip beni hastaneden kurtardı. Olayın şokunu hala atlatamadım. O günden beri hiç yemek yiyemiyorum, uyuyamıyorum. Yetkililerden mağduriyetim konusunda yardım bekliyorum. Ailem polislerden önce geldi ama ailemi tartaklayıp dışarı çıkarmışlar. Kız kardeşimi takip etmişler, evini öğrenmişler. Ben şu an ailemin evine gidemiyorum. Bir akrabamın evinde saklanıyorum. Ben bu hukuksuzluğa sessiz kalsaydım bunlar başıma gelmezdi."

BEBEKLERİNİ ALMAK İÇİN HASTANEYE KOŞTULAR

SGK'dan para almak için sağlam bebekleri hasta gösterdiği iddiasıyla ilgili kapatılan Özel Kartal Hastanesi'ne bebeklerin aileleri akın etti.


Aileler, hastaneye geldiklerinde görevlilerin engeliyle karşılaştıklarını söyledi. Bazı aileler, görevlilerin, bebeklerin yoğun bakımda olduğunu gerekçe gösterdiklerini belirtinken, bazıları da kendilerine boş kağıt imzalatılmaya çalışıldığını ifade etti. Aileler, durumu polise bildirdiklerini, polisin hastaneye gelip olaya müdahale etmelerinin ardından da bebeklerine kavuştuklarını söyledi. Bazı aileler ise görevliler tarafından kendilerine zor kullanılmak istendiğini ileri sürdü.

Hastane önünde ve hastane içinde polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldıkları gözlendi.