BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Bebek hırsızı' cuntacılar hakim karşısında

Arjantin'de askeri rejim döneminde siyasi tutukluların bebeklerinin ailelerinden alınıp polis ve askerlerce evlat edinilmesi uygulamasında sorumluluğu bulunduğu iddia edilen iki emekli askerin yargılanmasına başlandı.

Abone ol

Arjantin'de askeri dikatatörlük döneminde politik tutukluların çocuklarının ellerinden alınması uygulamasına göz yumdukları iddia edilen iki emekli askerin yargılanmasına başlandı.

Jorge Videla ve Reynaldo Bignone isimli yüksek rütbeli iki emekli asker, 1976-83 yılları arasında cunta yönetiminde tutuklu ailelerinden çalınan 34 çocuk hakkında hakim karşına çıktılar.

Duruşmada 85 yaşındaki Videla ve 83 yaşındaki Bignone dışında, aralarında doktor ve emekli askerlerin yer aldığı altı kişi daha yargılanıyor.

Sanıklara yöneltilen suçlama "çocuk yaştakileri alıkoymak ve kimliklerini değiştirmek".

Arjantinli Cumartesi Anneleri mutlu

Emekli askerlerin yargılanması Arjantin'de "Plaza de Mayo Anneleri" olarak tanınan kayıp ailelerinin yıllardır sürdürdükleri yoğun çaba sonrasında gündeme geldi.

Arjantin'de askeri rejimin sürdüğü yedi yıl boyunca politik tutukluların çocuklarının ailelerinden alınıp asker ya da polislerce evlat edinilmesinin sıklıkla yaşandığı iddia ediliyor.

İnsan hakları örgütleri bu dönemde 400 çocuğun "çalındığını" 30.000 kişinin ise öldüğünü ya da kaybolduğunu söylüyorlar.

Yargılanan emekli askeri liderlerden Jorge Videla daha önce insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı ömür boyu hapis cezasına, Reynaldo Bignone ise 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bugün başlayan duruşma Arjantin televizyonundan canlı olarak yayımlandı.

370 kişinin tanıklık yapacağı davanın aylarca sürmesi bekleniyor.