BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

BDP'ye göre CHP'nin siyaseti problemli

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, başkanlık sistemi konusunda AK Parti'ye sıcak mesajlar verdi.

Abone ol

BDP başkanlık sisteminde CHP gibi durmuyor, hatta ana muhalefetin tavrını sorunlu buluyor.

Kışanak, "CHP, bu otoriterdir diyerek kestirip attığı için AKP’nin başkanlık için önerdiği sistemi enine boyuna tartışmamız mümkün olmuyor" diyor.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak bir grup gazeteciyle sohbet etti. Radikal yazarı Ezgi Başaran, o görüşmeyi taşıdı.

CHP PROBLEMLİ

"(...)Rejim elden gidiyor korkusuyla geçirdiğimiz Cumhuriyet tarihimizde böyle bir değişikliğin konu edilmesi toplumda endişe yaratır. İşte bu nedenlerle BDP, başkanlık sistemi yerine yerel yönetimlerin güçlendiği bir parlamenter sistemi yeğliyor. Fakat konunun gelip burada tıkanmasını da gereksiz buluyor: “Bana göre bu süreçte gerçekleşmesi en zor birkaç adımdan biridir başkanlık sistemi. Bunu çok muhtemelmiş gibi tartışmayı fuzuli buluyorum. Başkanlık meselesi, biraz da CHP’nin problemli hizalanışından ötürü, kaba bir AKP karşıtlığına mahkûm oldu. CHP, bu otoriterdir diyerek kestirip attığı için AKP’nin başkanlık için önerdiği sistemi enine boyuna tartışmamız mümkün olmuyor. Biz başından beri aynı şeyi söylüyoruz. Kürt sorunu ancak Türkiye’nin demokratikleşmesiyle çözülür. İki opsiyon var: Ya Kürtler ayrılır gider. Kendi içinde demokratik ya da otoriter olur. Ya da hep beraber demokratik bir Türkiye’nin vatandaşları olarak yaşarız. Otoriter bir sistemde Kürt sorununun çözülmemiş olacağını az çok hepimiz hesap edebiliriz herhalde.” 

NEDEN BİZE HAVALE EDİLİYOR?

Yazar Başaran, yazısında Kışanak'ın “Başkanlık meselesini sürecin merkezine oturttunuz, peki. İyi ama neden bunu Kürtlere havale ediyorsunuz? Evet, biz Türkiye’nin demokratikleşmesi için çalışmayı amaç edinmiş bir partiyiz ama AKP’ye oy vermiş yüzde 50’lik bir kitle, ayrıca bir de CHP var. Başkanlık, Türkiye için çok kötü olacaksa bunun önünü alacak tek hareket Kürt hareketi de değildir, herhalde. Bütün muhalefeti bizden bekliyorsunuz.” şeklindeki sitemine yer verdi.

SADECE ARİTMETİK MESELESİ DEĞİL

Yazar Başaran'ın BDP desteğiyle başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğini yapabileceğini hatırlatmasına Kışanak'ın yanıtı şöyle oldu: “Kesinlikle sadece aritmetik meselesi değil. Bugüne kadar Meclis’te kimlerin kimlerle işbirliği yaptığına bakarak BDP’yi dışlayan bir çözümün de rahatlıkla bulunabileceğini görürsünüz.”