BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

MİT'ten dinleniyor olabiliriz uyarısı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), TBMM Telekulak Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularına çarpıcı yanıtlar verdi.

Abone ol

Telekulak Komisyonu üyelerinin ziyaret ettiği MİT yetkilileri, hack’lemeden dinlemeye, yabancı istihbarat birimlerinden milli projelerde çalışanların tehdit edilmesine kadar merak edilen konularda çok önemli açıklamalar yaptı.

MİT yetkililerinin yaptığı açıklamalar Önder Yılmaz imzasıyla Milliyet gazetesinde yer aldı. MİT’in yanıtları özetle şöyle:

-  HACK’LENME ZAFİYETTEN:  Gerekli önlemler alınmadığı taktirde günümüz dünyasında her türlü iletişim aracı donanımsal/yazılımsal tekniklerle dinlenebilir hale gelebilmektedir. Ayrıca bilgisayar ağları üzerinen yapılan işlemlere de uzaktan erişim, hacking, sosyal mühendislik ya da içeriden işbirilği yöntemleri ile hulul edilebilmektedir. Böyle bir sızma kurumsal bazda yaşanabilecek zafiyetlerden kaynaklanabileceği gibi kişisel hatalar/ihtimaller sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
-  BİLMESİ GEREKENE GÖNDERİLİYOR: Eski adıyla GES Komutanlığı, yeni adıyla SİB, Elektronik İstihbarat ve Muhabere istihbaratı görevini icra etmekte olup, elde edilen bilgiler MİT ve TSK’nın ilgili ünitelerine ‘bilmesi gereken prensibi’ gözetilerek gönderilmektedir.
-  UYDULARIMIZ DİNLENEBİLİR: Ülkemizin uydu vb. havadan gerçekleşen haberleşmeleri ile iletim ortamından bağımsız olarak yurtdışına çıkan ya da yurtdışından gelen haberleşmelerinin bir başka ülke tarafından takibi teknik olarak mümkündür.
-  HAVADAKİ İLETİŞİM RİSK: Uydu haberleşmesinde kullanılan sistemlerin milli ve yer istasyonlarının Türkiye’de olması stratejik açından önemli olmakla beraber haberleşmenin hava ortamında gerçekleşmesi dinleme açısından her zaman risk oluşturmakta ve grekli teknolojiye sahip ülkeler açısından dinleme yönünden kolaylık sağlamaktadır.
-  TROJAN KULLANMIYORUZ: Trojan(e-posta içindeki virüs/truva atı) yazılımları faaliyetlerimizde kullanılmamaktadır. Genel anlamda yazılım geliştirme çalışmalarında açık kodlu yazılımlardan istifade edilmektedir.
 -  CIA, MOSSAD’IN BÜROSU VAR: (Yabancı istihbarat servislerinin Türkiye’de büro açabiliyor mu?) MİT gerektiğinde yabancı ülke istihbarat servisleri ile işbirliğinde bulunabilmektedir. Bu anlamda, teşkilatımızın diğer ülkelerde temsilcileri bulunduğu gibi diğer ülkelerinde ülkemizde temsilcilikleri bulunabilmektedir.
-  PROMOSYONA DİKKAT:  Her türlü elektronik cihazın gizli dinleme/gözetleme yapmak için hasım unsurlar tarafından kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalı, özellikle promosyon cihazlarla ilgili kişisel bazda gerekli önlemler alınmalıdır.