BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

BDP'nin en zor anlaştığı parti!

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak çözüm sürecine dair açıklamalarda bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Habertürk ekranlarında Belkıs Kılıçkaya'nın Gün Ortası programına katılan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak sürece dair değerlendirmelerde bulundu.

'Partilerle çözüm sürecinde resmi görüşmeler yapmadık' diyen Kışanak,'' Her partiden kuliste ya da dışarıda görüşmelerimiz oluyor. Hiçbir partiyle görüşmeyiz gibi düşüncemiz yok. MHP ile bu süreçte BDP'nin diyalog kuyrması kolay değil ama MHP'ye yönelik üslubumuzu bozmadık. '' dedi.

İşte Kışanak'ın konuşmasından önemli satır başları;

Önümüzde güçlü bir gelecek olduğunu düşünüyorum. Yeter ki eksiklerimizi tamamlamak, kırgınlıklarımızı onarmak niyetiyle çalışalım. Çözüm süreci insanlarda şu umutları güçlendiriyor .İnsanların kafasında 'Bundan sonra başka sorunlarımız üzerine gidebileceğiz.' düşüncesi oluşuyor. Kürtlerde Türklerle birlikte yaşayamayız gibi önyargı yok.

MECLİS BU KONUDA EN SON DEĞİŞECEK YER

Bence özgürlük, demokrasi, eşitlik bunlar önümüzdeki süreçte hepimizin hayatımıza yansıyacak. Dilmize, siyasetimize yansıyacak. Meclis. en son değişecek yer. Belki de seçim gerekecek. Çünkü kutuplaşma mevcut.

ÇEKİLME İÇİN YASA TALEBİ

*BDP çekilme için Meclis'ten yasa talebinde bulunuyor. Bu talep işi yokuşa sürmek değil mi?

Bu konu eksik tartışılıyor, yanlış anlaşılıyor.Biz şimdiye kadar acılar yaşadık bu işi diyalog yöntemi ile çözmek istiyoruz . Görevi şu olan bir komisyon kuruyoruz demeliyiz. Asıl bizim soğukanlılıkla, sükunet içinde çalışma mesaisi olarak bu konudaki önerileri birbirine yaklaştırmamız gerekiyor. Bu sürecin arkasındaki toplumsal desteği herkese anlatmamız gerekiyor. Şuanda hepimiz biliyoruz ki birileri birileri ile görüşüyor müzakere devam ediyor. Bu süreçte herkesin desteğini arıyorsak parlementonun desteğini aramakta en makuludur.

MHP İLE DİYALOG KURMAK KOLAY DEĞİL

Partilerle çözüm sürecinde resmi görüşmeler yapmadık. Ama her partiden kuliste ya da dışarıda görüşmelerimiz oluyor. Hiçbir partiyle görüşmeyiz gibi düşüncemiz yok. MHP ile bu süreçte BDP'nin diyalog kurması kolay değil ama MHP'ye yönelik üslubumuzu bozmadık. Karşıtlaştırmayan bir dil kullandık. CHP'nin ise bu konuda tarihsel sorunla karşı karşıya olduğunu düşünüyorum. Bazen sessizlikte katkı olabilir ama CHP'nin barıştan çözümden yana tutumu olması gerekir.

DEVLET TÜM İNANÇLARA EŞİT DAVRANMALI

Biz özgürlükçü laiklik anlayışını savunuyoruz. Özgürlükçü laiklik tanımlanmalı. Devletin tüm inançlara eşit ve aynı mesafede uzak durması gerekiyor. Laiklik adına dışlayan değil herkesi serbest bırakan olmalıdır. Alevi, Sünni Hristiyan herkes rahatça yaşayabilmeli. Bunu topluma dayatırsak olmaz.