BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Kışanak AK Parti'ye yüklendi

BDP iktidar partisine kapıyı tamamen kapamadı. BDP'li Gülten Kışanak, destek için şartlar öne sürdü

Abone ol

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili, "Önerilerimiz önemli ölçüde dikkate alınmazsa, AKP’nin değişiklik paketine destek vermeyeceğiz" dedi.

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliğine ilişkin öneri paketlerini dün kamuoyu ile paylaştıklarını ve AK Parti Grubuna ilettiklerini anımsattı.

Temel hak ve özgürlükleri sınırlayan 12 Eylül Anayasası’nın toplumsal çatışmalara neden olduğunu belirten Kışanak, toplumun bu Anayasa ile sürekli bir mücadele içerisinde olduğunu kaydetti. Kışanak, tüm Türkiye’nin artık demokratik, çoğulcu, eşitlikçi yeni bir Anayasa istediğini ifade etti.

EN BÜYÜK ENGEL AK PARTİ

AK Parti Hükümeti’nin yeni bir Anayasa yapılmasını istemediğini ve "demokrasicilik" oynadığını ileri süren Kışanak, yeni bir Anayasa yapmanın önündeki en büyük engelin AK Parti olduğunu iddia etti.

Ülkenin artık, darbe Anayasası’na yama yapmakla kaybedecek zamanı olmadığını belirten Kışanak, "Darbecilerin Türkiye’ye giydirdiği bu deli gömleği lime lime oldu, her tarafından dökülüyor. Siz ise küçük bir yamayla, bu deli gömleğini onarmaya çalışıyorsunuz. Bu deli gömleği, AKP olarak size dar gelmeyebilir ama bu topluma dar geliyor" diye konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa değişiklik teklifini eleştiren Kışanak, bu paketin Türkiye’deki vesayet rejimini sona erdirecek, hukukun üstünlüğünü, temel insan haklarını tesis edecek köklü demokratik düzenlemeler içermediğini söyledi.

Bu nedenle tüm demokratik kesimlerin de önerilerini alarak, "Acil Demokrasi Paketi" hazırlayıp kamuoyuna sunduklarını belirten Kışanak, "AKP’nin demokrasi kaygısı varsa, zerre kadar samimiyeti varsa, en temel hakları korumayı amaçlayan bu değişiklik önerilerimizi dikkate alır. Bu açıdan bizim hazırladığımız paket, AKP’yi bir demokrasi sınavından geçirecektir" dedi.

Önerilerinin arasında anadilde eğitim konusunun da olduğunu belirten Kışanak, "Sayın Başbakan, birkaç gün önce Almanya’da bir gazeteye verdiği demeçte, anadilin önemine dikkati çekerek, ’Niçin Almanya’da Türk kolejleri olmasın? İnsanlar önce kendi anadillerine, yani Türkçeye hakim olmalı’ dedi.

ERDOĞAN'A ANA DİL ELEŞTİRİSİ

Almanya’da bunları söyleyen Başbakan, sıra Türkiye’ye gelince ’Türkçe dışında anadilde eğitim olmaz’ diyor" diye konuştu.

Hazırladıkları pakette seçim barajının düşürülmesi yönünde talep de bulunduklarını belirten Kışanak, mevcut baraj var olduğu sürece, egemenliğin milletin değil, iktidarın olacağını savundu.

CHP’nin öneri paketinde seçim barajının düşürülmesinin de bulunduğu yönünde basında haberlerin yer aldığını belirten Kışanak, "Eğer doğruysa, CHP bir an önce bu teklifini resmi olarak da açıklamalı ve bu suç ortaklığından bir an önce kurtulmalı" dedi.

"ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMAZSA DESTEK VERMEYİZ"

Anayasa’da 12 Eylül’ün bütün zihniyetinin değiştirilmesi için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Kışanak, şunları söyledi: "Demokrasi sınavından geçer not alabilmek için halkın iradesi önüne konulan barajı kaldırmak, insan hakları savunucularından, demokratik siyaset yapan politikacılara kadar, bütün bir halkı ’terörist’ ilan eden yasalardan kurtulmak gerekiyor.

Biz demokratik ana muhalefet partisi olarak, CHP ve MHP’nin statükocu zihniyetine de fırsat vermeyeceğiz, AKP’nin sahte demokrasi havarisi kesilmesine de.

Buradan bir kez daha açık ve net olarak söylüyoruz. Önerilerimiz önemli ölçüde dikkate alınmazsa, AKP’nin değişiklik paketine destek vermeyeceğiz." Gültan Kışanak, konuşmasında, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde mayın patlama sonucu şehit olan askerlerin ailelerine de başsağlığı dileğinde bulundu.