BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Kaplan dehşet verici buldu

Muhalefetin, tutuklu vekiller krizine karşı getirdiği öneriye AK Parti'nin reddetmesi BDP'li Kaplan'ı kızdırdı.

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, tutuklu milletvekilleri konusunda, AK Parti'nin kapıları kapamasına tepki gösterdi.

''Bu sorun AK Parti MYK'sının sorunu değil, demokrasinin sorunudur, Meclis'in sorunudur'' diyen Kaplan, iktidar partisinin milletin iradesine saygı göstermediğini savundu.

Kaplan, Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile Meclis'te düzenleniği basın toplantısında, tutuklu milletvekilleri konusunda, Meclis Başkanı'nın çağrısı üzerine 3 muhalefet partisinin ortak teklifte uzlaştığını hatırlattı.

Dün AK Parti MYK toplantısı sonrası uzlaşılan teklifle ilgili yapılan açıklamayı  ''demokrasi ve milletin iradesi adına dehşet verici'' olarak niteleyen Kaplan, şu ifadeleri kullandı:

''Zaten bu iş yargıya bırakıldı. Özel Yetkili Mahkemeler anayasayı ihlal etti. Yargı yasamanın üzerinde vesayet kurdu. Burada AK Parti özel yetkili mahkemelerin, hukuksuz kararlarına, yargının vesayetine ortak olmuştur. Sadece bu değil. AK Parti, Meclis Başkanı'nı boşa çıkarmıştır, kendisinin içinden çıkan Meclis Başkanı'na tutuklu milletvekilleri konusunda öyle bir gol atmıştır ki... Başbakan da kale arkasında top toplayan kişi konumuna düşürülmüştür. Çünkü, Başbakan'la Meclis Başkanı görüştüler ve ondan sonra 3 muhalefet parti grubunu çağırdılar. Biz anlaşamayacağız zannettiler, oysa ki milletin iradesi olan milletvekillerinin yeri Meclis'tir. Başbakanla Meclis Başkanı neyi konuştu da ondan sonra bizi çağırdılar, bizim teklifimize karşı neden AK Parti yeni bir teklifle ortaya çıkmadı. Buradan baktığımız zaman yeni anayasa yazım sürecinde AK Parti'nin balonu da ampulü de patlamıştır. Bunlar milletin iradesine, sandığa, Meclise saygı göstermiyorlar ve siyasi ahlaksızlık konusunda adeta vesayet kurumlarıyla yarışıyorlar ve ortak oluyorlar.''

Kaplan, AK Parti'nin, ''başkanlık sistemi'' ile yapay gündemler yaratmaya kalkmaması gerektiğini belirterek, ''Bu sorun AK Parti MYK'sının sorunu değil, demokrasinin sorunudur, Meclis'in sorunudur. Meclis Başkanı'na da 'artık bu işi uzatma' diyorum. Ya noktayı koy, ya seni kim oyuna getirdi bunu açıkla, ya da onurlu bir şekilde istifa et, git. Senin Meclis Başkanı olarak, senin saygın uzlaşmacı, sorun çözücü tavrını da AK Parti yerle bir etmiştir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, BDP'nin bundan sonra, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki tavrını sorması üzerine Kaplan, ''Şu ana kadar AKP'nin tutuklu vekiller konusunda yaptığı tek tanımla umut işkencesidir. Bu kadar açık bir konuda AKP Hükümeti tekeri, freni patlak Austin kamyon gibi yokuş aşağı inerse, nereye varacak sonu, bir yere çarpacak. Var mı başka bir yolu? Bugün tutuklu vekiller, yarın başka konularda bu tür olumsuzlukları sergilerse fiilen de yeni bir anayasa istemiyor anlamına gelebilir'' dedi.

''Masadan kalkmayacağız''

Gazetecinin, ''masadan kalkacak mısınız?'' sorusu üzerine Kaplan, ''Biliyorsunuz, bu konuda anayasa sürecinde sonuna kadar biz masayı terk eden taraf olmayacağız'' karşılığını verdi.

Buldan da gelinen noktada AK Parti'nin tutuklu milletvekilleri çıkarmamakta kararlı olduğunu savunarak, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ''bu sorumluluğu ben üstleniyorum'' dediğini anımsattı.

''Üstlenmiş olduğunuz sorumluluğu bir kez biz size buradan hatırlatmak istiyoruz'' diyen Buldan, AK Parti milletvekillerine çağrıda bulundu ve ''Bu hukuksuzluğa, bu haksızlığa karşı çıkacak bir vekil arıyoruz'' dedi.