BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Demirtaş'tan tehlikeli sözler

Demirtaş, ana dilde eğitim için boykota destek verirken, Erdoğan'ı eleştirdi özerklik istedi.

Abone ol

Güneydoğu, boykotu tartışırken en sert açıklamalar Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi. Demirtaş, özerklik çağrısını yinelerken Başbakan Erdoğan'ın çocuklarını örnek gösterdi ve boykot çağrısı yaptı. İşte Demirtaş'ın bölgedeki tansiyonu yükseltecek açıklamaları;

BDP, anadilde eğitim için yarın açılacak okulları boykot eden Kürt Dil Harekatı'na (TZP-Kurdi) destek amacıyla yürüyüş düzenledi. Kayapınar Beldesi'nde bulunan Cigerxuin Kültür Merkezi önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de bulunduğu BDP’li grup, Kürtçe ve Türkçe, ‘Asimilasyon insanlık suçudur’, ‘Dilimiz özgürlüğümüzdür’, ‘Dilimin özgürlüğü halkımın özgürlüğüdür’ ve ‘Anadilde eğitim istiyoruz’ dövizleri eşliğinde Koşuyolu Parkı’na kadar yürüyüş yaptı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI HESAP VERSİN

Yürüyüş sonrası toplanan gruba hitaben bir konuşma yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TZP-Kurdi’nin boykot çalışmalarına parti olarak destek verdiklerini söyledi. “Burası Kürt halkının anavatanıdır” diyen Demirtaş, bir halkın kendi anavatanında anadilde eğitim hakkının tartışılamaz olduğunu söyledi. Ana dilinin tarıtışmasız bir hak olduğunu savunan Demirtaş, şunları söyledi:

Anadilde eğitim istemek anayasal bir suç değildir. Asıl asimilasyon suçudur ve anayasal suçtur. Bugüne kadar milyonlarca Kürdü asimile edenler suç işlemiştir. Milli Eğitim Bakanı çıkıp velileri tehdit edeceğine, bu kadar çocuğu yıllardır asimilasyon tezgahından geçirmenin ne demek olduğunu anlatsın ve bunun hesabını versin. Milli Eğitim Bakanlığı, ülkenin ve tüm Kürt halkının bakanıysa o halde asimilasyonla ilgili açıklama yapsın. Bunlara cevap versin. Kürt halkının hakkını teslim etsin

BAŞBAKAN OKULLARI BOYKOT ETTİ

Türkiye'de eğitim alamadığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızını ABD’ye gönderdiğini hatırlatan BDP’li Demirtaş, boykot gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

 “Bu ülkede başını açmadığı için genç kızlar okula alınmadılar. Bu haksızlığı Türkiye yaşadı ve hala yaşıyor. Başbakan’ın çocuğu bu ülkede inanç özgürlüğünü kullanamadığı için Türkiye’deki okulları boykot ederek, çocuğunu ABD’ye gönderdi. Peki biz çocuklarımızı nereye göndereceğiz? Anadili Kürtçe olan ve üstelik başörtülü olan çocuk ne yapacak? İki defa asimilasyona ve kültürel soykırıma tabi tutulacak. Bu mesele kültürel bir hak meselesidir. Bu saatten sonra Kürtler, kendi dilini ve inancını korumak için kendi tedbirini almak zorundadır. Boykota destek vermemizin nedeni sesimizi duyurmak içindir. Yoksa biz çocuklarımızın eğitim hakkını engellemeyiz, tam tersine bilimsel, özgür, anadilde eğitim alsınlar diye uğraşıyoruz”

Eğitim anlayışının milyonlarca Kürdü asimile ettiğini öne süren Demirtaş, şunları söyledi:

“Bir uyarı olarak 5 gün çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. O 5 gün ve sonraki günlerde çocuklarımıza Kürtçe eğitim vereceğiz. 5 gün çocuklarımız eğitim hakkından mahrum kalmayacak. Kendi çocuğumu yarından itibaren Kürtçe eğitime ve öğretime gönderiyorum. Bundan sonra kesintisiz olarak çocuklarımız anadilini öğrensin diye her yerde Kürtçe öğrenimi ve eğitimi de kendi imkanlarımızla halkımıza sunmaya ve gidermeye çalışacağız. Hükümet ya anayasal değişiklikleri yapar, yada bizim halkımız nezdinde bir inandırıcılığı kalmaz. Geçen hafta hükümeti boykot ettik. Bu hafta hükümetin politikalarını boykot ediyoruz. Sesimiz duyulmazsa boykota devam diyeceğiz. Kendi imkanlarımızla anadilimizi korumak için ne gerekiyorsa onu yapacağız.”