BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,76
ALTIN 2.428,38
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Meclis'e dönüş sinyali

BDP Van kampında Meclis boykotu masaya yatırıldı. Açıklamalarda Ekim öncesi dönüş sinyali var

Abone ol

DTK'nin demokratik özerklik ilanının ardından Van'da kampa giren BDP, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekilleri nedeniyle sürdürdüğü Meclis boykotunu "AKP'yle uzlaşma" koşuluna bağlamayacak. "AKP'den icazet almayız" diyen BDP'liler 1 Ekim'den önce Meclis'e gelmeyi tartışıyor.

BDP'nin Van kampında Meclis boykotu tartışma konusu oldu. Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, parlamento çalışmalarına katılınması ve yeni dönemde, yeni anayasa çalışmalarının içinde olunmasını önerdi. Tan, "Parlamento çalışmalarına dönme şartımızı hükümetle protokole bağlamayalım. Ben protokol olsun olmasın, Meclis'e gidilmesinden yanayım. Protokol, hükümetin verdiği 'ev ödevi' gibi anlaşılır. Yeni anayasa sürecinin gerisinde kalmamalıyız" görüşünü dile getirdi.

Mersin Milletvekili Kürkçü de Meclis protestosu konusunda net bir tavır alınması gerektiğini belirterek "Böyle boykot durumunda ebediyen kalamayız. Burası AKP'nin babasının Meclis'i değildir. Ne zaman istersek Meclis'e gireriz. Sürekli böyle arafta kalamayız" görüşünü dile getirdi.

MECLİS'İ TERK ETMEDİK

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'nin Ekim ayından önce Meclis'e gelebileceği sinyali vererek şunları söyledi:

"Biz Meclis'i terk etmiş değiliz. En nihayetinde aşılacak. Koşullar olgunlaştığında yine biz karar veririz. Bu iş AKP'nin iznine, icazetine bağlı değil. Halktan icazeti aldık. Koşullar olgunlaştığında Meclise dönüş kararı alırız. BDP parlamentoda olacak. Sosyal, psikolojik ve siyasal koşullar oluşacak.

YEMİN MESELE DEĞİL

Biz şunu görmek istedik: Siz böyle bir değişim sürecine açık mısınız? Bizim yemin krizimiz yok, ille de her şeyde uzlaşacağız diye bir şey yok. Ama bu meseleleri konuşmaya açık mısınız? Heyetlerin yaklaşımında olumsuz bir şey yoktu. Bu mutabakata da yansıdı zaten. Fakat aynı metinde uzlaşamadık. Yani biz o elektriği aldıktan sonra yemin mesele değil. 1 Ekim'i beklemeyebiliriz, şart değil. Ama o zihniyeti göremezsek 1 Ekim'den sonra da tutumumuzu sürdürebiliriz..."

ÖZERKLİK BDP'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Toplantıda demokratik özerklik de tartışıldı, "özerklikten dönüş mümkün değil" mesajı çıktı.