BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.391,67
HABER /  GÜNCEL

Terörle mücadelede polis böyle çalışacak

Terörle mücadelede daha etkin rol alacak polis nasıl bir uygulamanın içinde olacak? İşte yanıtı:

Abone ol

Terörle mücadelede polisin daha etkin kullanılacağıyla ilgili hükümet kararından sonra yapılacak çalışmanın hedefi ve nasıl uygulanacağıyla ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı.

Buna göre anlık istihbarat ziyan edilmeden, polis ve jandarma eşgüdümünde, valilerin talimatıyla operasyon yapılacak. Kırsal kesimlerle kentler arasındaki hızlı geçişlerin önü kesilecek.

Uygulamanın ayrıntıları Milliyet gazetesinde şöyle yer aldı:

- Valiler, sayıları 15 bine çıkarılacak olan özel harekat polisleriyle, terörle mücadelede görev yapan jandarma özel harekat birliklerinin sevk ve idaresine dönük yetkisini tam olarak kullanacak.

- MİT, Jandarma istihbaratı ve polis istihbaratından gelen ve istihbarat havuzunda birleşen bilgiler doğrultusunda yapılacak nokta operasyonlarda daha hızlı hareket edilebilecek.

- Kırsalda özellikle jandarma bölge komutanlıklarının operasyonel yetkinliği il valilerine geçecek. Böylece valiler yaratılacak hareket alanı ile operasyonel inisiyatifi ele alabilecek.

- PKK’nın çok kolay gerçekleştirdiği eylemlere esas olan kırsaldan kente hızlı geçişlerin de önü kesilecek. Jandarma ve polis özel harekat timlerinin eşgüdümlü hareket etmesiyle birlikte araziye personel intikali daha hızlı sağlanacak.

İskenderun, Tokat-Reşadiye, Samsun-Ladik ve Kastamonu’daki birbirine benzeyen saldırılarda, PKK’lıların kırsaldan yerleşim birimlerine hemen geçiş sağlayarak eylemlerini gerçekleştirdiği, aynı hızla yeniden kırsala döndükleri ortaya çıkmıştı. Jandarma ve polis özel harekat timlerinin eşgüdümlü hareket etmesiyle birlikte araziye personel intikali daha hızlı sağlanacak ve PKK gruplarının arazi egemenliğine son verilecek. Bu çerçevede belli ölçülerde uçar birliklerin koordinesi de yine valilerin emriyle gerçekleşecek.

- Teknik cihaz ve donanımlarla sınır güvenliğinde etkin rol oynayacak olan ‘Sınır Polisi’ birimleri, bu bölgelerde yaşanan hareketlilik ve yasadışı geçişleri valilikler aracılığıyla Doğu ve Güneydoğu’da sayıları artırılacak özel harekat birimlerine aktarılacak. Böylece arazide, nokta operasyonlar daha başarılı olarak gerçekleştirilecek.