BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

BDP’den 'HSYK kaldırılsın' önerisi

Yargı krizine BDP de katıldı. BDP Eşbaşkanı Demirtaş, "HSYK kaldırılsın" önerisi getirdi.

Abone ol

Yargı krizi tartışmalarına BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Demirtaş 'HSYK kaldırılsın' önerisi getirdi.

Demirtaş Diyarbakır'da yargıdaki krizle ilgili soruları yanıtladı. Özel yetkili mahkemelerin DGM'lerin devamı olduğunu savunan Demirtaş şunları söyledi:
"İstiklal mahkemeleri hangi amaca hizmet ediyorsa şu andaki 250. madde ile yetkili denilen mahkemeler de o amaca hizmet ediyor. Bizim yıllardır anlatmaya çalıştığımız ve söylediğimiz şey, bugün kendi içinde sistem çatışmaya başlayınca anlaşıldı. Bu mahkemeler, yıllardır Kürt siyasetçileri yargılıyor. 13 yaşındaki çocukları bu mahkemeler yargılayıp 20 yıl hapis cezası veriyor mu? Bu mahkemeler bu çocukları yargılarken, belediye başkanlarını tutuklarken, kelepçe takarken, Hatip Dicle'yi içeri atarken siyasal olmuyor da Erzincan Başsavcısının içeri atınca mı siyasi oluyor?" diye sordu.

Yargının siyasallaştığı eleştirilerini kabul eden Demirtaş, "Eğer yargının siyasallaşmasından söz edeceksek yıllardır bu bölgede yaşanan yargı trajedisine yargı katliamına bakmamız gerekir. HSYK politik bir kurum olarak görüyor, kaldırılması ve feshedilmesini istiyoruz. Hakim ve savcılar kendi içinde demokratik bir seçimle kendi yönetimlerini kendileri belirlemelidir ve adalet bakanlığının hiçbir vesayet yetkisi olmamalıdır" dedi.

HSYK KADAR SİYASET YAPMIYORUZ
"Biz siyasetçiyiz ama ülkenin en ünlü siyasetçisi İlker Başbuğ kadar siyaset yapmıyoruz. Bizler siyasetçiyiz ama HSYK kadar siyaset yapmıyoruz" diyen Demirtaş şöyle devam etti:
"AKP'nin mızmızlanmayı bir tarafa bırakıp yeni sivil bir anayasayı TBMM gündemine getirmeli. Bunun dışında yapacağı herhangi bir manevra sadece günü kurtarmaya sadece seçime yönelik bir manevra olarak görülür. Yeni bir anayasayı gündemine alacaksa boş yere kıyamet koparmasın" dedi.