BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,05
ALTIN 2.439,66
HABER /  POLİTİKA

Bakan Günay'dan bir tuhaf açıklama

Türkiye üç gündür bugüne kadar yaşanmış en büyük yargı krizini yaşıyor. Bakan Günay'a göre ise böyle bir kriz yok.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Güney, ''yargı organlarıyla hükümet arasında herhangi bir gerginlik olmadığını'' söyledi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Günay, bir gazetecinin son günlerde yaşanan tartışmalara ilişkin sorusuna şu karşılığı verdi: 

''Yargı organlarıyla hükümet arasında herhangi bir gerginlik yok. Bence olamaz. Çünkü ülkemizde yasama, yürütme ve yargı ayrılığı var. Biz, yargının işlerine karışladığımız gibi, yargının da bizim işlerimize, hukuk denetimi dışında karışmaması gerektiğini düşünüyoruz. 

Son tartışma tamamen yargının kendi içinde. Yargının bir organı ya da bir unsuru bir işlem yapıyor, yargının başka bir unsuru o işlemi hukuksuz ilan ediyor. Bu tartışma yargının kendi içinde. Yargı derken, bütün hukuk sistemini kastediyorum. Kendi içinde çözmelidir. Biz bunun tarafı değiliz. 

Ben, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin bir üyesi olarak, kendimi bu tartışmanın tarafı görmüyorum. Hiçbir arkadaşımı da bu tartışmanın tarafı olarak görmüyorum. Bu tartışma yargının kendi içinde uzlaşması ve çözmesi gereken bir sorundur. Emsal de çağdaş hukuk devletleridir. Batı normları içinde çağdaş hukuk devletleri anayasa ve hukuk kuralları içinde hangi organ ne yapacağını ve birbirine itirazını hangi süreç içinde sonuçlandıracağını bilmek durumundadır.''



-''ÜCRETSİZ KART İSTEME'' İDDİASI-



Günay, bir gazetecinin, ''Erzurum'daki özel yetkili savcıların Palandöken'deki kayak tesislerindeki liftlerden ücretsiz yararlanmak için ücretsiz kart istedikleri'' yönünde gazetelere yansıyan haberlere ilişkin sorusuna, ''Bilgim yok. Bu tür kolaylıklar sağlıyoruz ama eşitlik ilkesine aykırı olmamalı'' karşılığını verdi. 

Kendisinin geçen yıl para vererek müze kart aldığını ve süresi dolunca bu yıl da 20 TL karşılığında yeni kart aldığını anlatan Günay, ''Kültür ve Turizm Bakanıyım ama yurttaşlarımız hangi biçimde yararlanıyorsa kendime ayrıcalık tanımadım'' dedi.

Nimetin bir de külfeti olması gerektiğini belirten Günay, ''Bir sade yurttaşımız herhangi bir emeklimiz, herhangi öğretmenimiz para vererek girerken biz yüksek bürokrasi, yüksek siyaset mensupları kendimize neden ayrıcalık tanıyalım ki? Çağdaş devlet, hiç kimsenin imtiyaz kullanmadığı devlettir'' diye konuştu.

Bu konuda bazen talepler olduğunu ve kendilerinin de kırmadığını belirten Günay, ''kimsenin imtiyaz sahibi olmadığı toplumların çağdaş olacağını'' ifade ederek, ''Herkes eşit olsun'' dedi.