BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,82
ALTIN 2.412,75
HABER /  DÜNYA

Amerika Türkiye'yi yapayalnız bıraktı

Yorum The Economist Dergisi'nden geldi. ABD'nin Türkiye'yi yalnız bıraktığı konu ise Ermenistan'la yaşanan kriz!

Abone ol

İngiliz The Economist dergisi, Erivan’la yaşanan protokol krizi konusunda, Ankara’nın en yakın müttefiki olan Washington’un Ermenistan tarafına geçtiğini öne sürerek Türkiye’nin yalnız kaldığını iddia etti.

Türkiye'nin “komşularla sıfır sorun” politikasına atfen, makalesine “Sıfır ilerleme” başlığını atan dergi, 1915 olaylarını inceleyecek ortak bir tarihçiler komitesi kurulmasını da amaçlayan protokollerin geçmişin hayaletlerini gömme umudu yarattığını belirterek şöyle devam etti:

“Ancak eski düşmanlıklar öyle kolay terk edilmiyor. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, protokollerde Ermenistan Azerbaycan çatışmasına değinilmemesine karşın, imzadan sadece bir gün sonra, Ermenistan işgal ettiği Karabağ’dan çekilmeden anlaşmanın uygulanamayacağını söyledi. Şimdi Türkiye yine rahatsız. Ermenistan Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde protokolleri, devletin kuruluş prensiplerine uygun olması şartıyla onayladı. Bu prensiplere, 1915 trajedisini dünya çapında soykırım olarak tanıtmak için uğraşmak da dahil. Bundan çekinen Türkiye, mahkemenin gerekçeli kararını geri çekmesini istedi.” The Economist, birçok kişinin, “gururlu milliyetçilerle öfkeli Azerbaycan arasında kalan Türk hükümetinin, Ermenistan mahkemesinin kararını kendi kaygılarını meşru göstermek için kullandığını” düşündüğünü ileri sürdü.

ABD TÜRKİYE'Yİ YALNIZ BIRAKTI

Türkiye'nin bu konuda yalnız kalmış göründüğünü iddia eden dergi, “Ankara’nın en büyük müttefiki ve anlaşmanın en büyük destekçisi” olan Washington'un Ermenistan'ın tarafına geçtiğini savundu. Dergi, Rusya'nın da Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin Karabağ meselesine bağlı olmaması gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.

Amerika’nın Türkiye-Ermenistan sürecini yakından izlediğini belirten The Economist, “Anlaşmanın çökmesi halinde, Amerikan Kongresi’nin uzun zamandır yapmakla tehdit ettiği 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan bir tasarıyı geçirmesinin yolunu açabilir” diye yazdıktan sonra şöyle devam etti:

“Bunun karşılığında Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı öylesine güçlenebilir ki, Ankara’nın misillemede bulunmaktan başta seçeneği kalmayabilir. Bir misilleme seçeneği de Amerikalıların stratejik İncirlik üssünden kovulması olabilir. Türklerin ve Ermenilerin liderlerini dikkate almayıp, kendi dostluklarını geliştirmesi teselli veriyor. Özel Türk televizyonu Su TV geçenlerde Ermenice bir haber programına başladı. İki ülke arasındaki ticaret de sınırın kapalı olmasına karşın, Gürcistan üzerinden büyüyor.” The Economist, protokollerin Ermenistan’da da tam bir kabul görmediğini ve anayasa mahkemesinin, hükümetin Türkiye’nin sınırlarını tanımasına kızan sertlik yanlısı Ermeni milliyetçilerin kaygılarına yanıt vermiş olabileceğini de savundu.