BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Erdoğan'ı kızdıracak sözler!

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grubunun toplantısında Erdoğan'ı kızdıracak açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grubunun toplantısında Başbakan Erdoğan'ı ve hükümeti yine yerden yere vurdu.

Başbakan Erdoğan'ın barış yanlısı olmadığını söyleyen Demirtaş, Erdoğan'ı Esad'la aynı kefeye koydu.

 Demirtaş, ''Başbakan'ın kandırmalarına inanmamamız lazım. Bir insan sana ve Esad'a karşı olamaz mı? İşte örnek biz. Hem sana hem Esad'a karşıyız. Sende aynı katliamı Roboski'de yapıp üstünü örten zihniyetsin. Esad'da kendi ülkesinde aynı şeyi yapıyor.'' dedi.

Ayrıca Başbakan'ı tutarsızlıkla suçlayan Demirtaş, '' Biz  ölen terörist için ağlayanlardan olamayız diyor. Sonra da biz ölen herkesin ardından gözyaşı dökeriz diyor. Bu mantık dersleri lisede vardı. Ne söylemeye çalışıyor. Ağlamayız diyor sonra yaradılanı yaradandan ötürü severiz diyor.''

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuştu. İşte Demirtaş'ın konuşmalarından satır başları;

NEDEN BAŞBAKAN NEFESİNİ SAVAŞ İÇİN TÜKETİYOR?

Geçen hafta Suriye savaş tezkeresi bu hafta da Irak savaş tezkeresi... Parlemento savaş duyguları ile yeni döneme başlamış oldu. Yaklaşık 45 dakikadır kürsüde konuşan ülkenin Başbakan'ı neden Türkiye'nin içeride ve dışarıda savaşması gerektiğini anlatıyor.

Neden nefesini bunun için tüketiyor? Bakın neden barışmak zorundayıza dair tek bir cümle kurmadı. Başbakan'ın bu ruh hali üzerine söylenebilecek çok şey var. Ama kendisinin paniklemesinden de anlaşılıyor ki halkın savaş için ikna olmadığını görüyor. Tezkere çıkmış zaten. İkna edeceksen tezkere öncesinde ikna edecektin.

AKLI OLAN BAŞBAKAN'IN YALAN SÖYLEDİĞİNİ ANLAMIŞTIR

Madem halkı ikna ederek Suriye tezkeresi konusunda gerçekten halkı sürece katarak ortak çalışma ile tezkere ile çıkarmak istiyorsun sabah alel acel, yangından mal kaçırır gibi tezkere çıkardın? Bugün konuşup yarın çıksa nolurdu? Toplumun ikna olmadığını kendi de biliyor.

Ben inanıyorum vicdanı olan, aklı olan her insan Başbakan'ın 45 dakikadır yalan söylediğini anlamıştır.

Başbakan 1 yıldır bunun alt yapısını hazırlıyor. Türkiye'yi Suriye'ye savaşa hazırlıyor. 1 yıldır Başbakan bunu yapıyor.

En önemli gerekçesi ne? Suriye'de sivil insanlar Esad rejimi tarafından katlediliyor. Biz bunu izleyemeyiz diyor. İnsanı açıdan çok makul bir gerekçe.

Bugün biz bu katliamı izlemiyoruz. Esad rejiminin arkasında kendine insanım diyen kimse durmaz. İkinci gerekçe Suriye'nin kuzeyinde Kürt Bölgesi var BDP bu yüzden karşı çıktı diyor.

Şimdi bu iki gerekçe de Suriye'ye Türkiye'nin savaş ilanı ilan etmesi için geçerli gerekçe değil. Suriye'deki halk bile Tayyip Erdoğan'dan destek sitemezken Suriye halkı bizi bekliyormuş gibi beklenti havası yaratmak ve Suriye'ye savaş tezkeresini bunun üstüne oturtmak kandırmacadır.

SEN HANGİ GEREKÇE İLE SURİYE'YE GİRİYORSUN?

Sen hangi gerekçe ile Suriye'ye giriyorsun? Başbakan geçen hafta yaptığı tv konuşmasında gerekçeyi ortaya çıkıyor. 1 Mart tezkeresini çıkartmadığımız için çok şey kaybettik diyor. Türkiye Irak'ta savaşmadı da neyi kaybetti? 1 Mart tezkeresi ne kaybettirdi?

Sen ABD'nin Irak işgaline katılmamakla toprak mı kaybettin?A ynı hatayı Suriye'de yapmayacağız diyor. Oradaki Kürtler Adana'yı, Hatayı mı istiyor? Açık Kürt düşmanlığı üzerine kurulmuş savaş tezkeresini desteklemedik diye bizi Esad yanlısı, vatan haini ilan ediyor. Dış politika vizyonunu okumamakla bizi suçluyor. Dış politika vizyonunuz yok ki biz okuyalım. Öyle bir vizyon yok ki...

Suriye'de yaşayan halkı Türkiye'den askeri müdahale istekleri yok. Sen niye bu kadar heveslisin? Bu tezkere bu tezkere Türkiye'ye karşı provakasyonların tabanını güçlendirmiştir. Bir savaş tezkeresi var hükümetin elinde. Şimdi hükümet Suriye'den top düştüğü zaman topun kime ait olduğuna bakmadan bu tezkereyi kullanacak.

TÜRKİYE SAVAŞA GİRDİ DİYELİM NE OLACAK?

Türk ordusu Suriye'ye girdi diyelim karşısında kimi görecekler? Hatay'daki alevilerin akrabaları, Halep'teki sunni nüfus...Ne yapacak Türk ordasu. Şam'ı mı vuracak?

Oradaki halk buradaki halkın akrabası. Orada Türkçe konuşan Türmenler var diyor. Kürtler de , Araplar da var. Onları mı vuracaksın gidip? Savaşı kolay sananlar savaşı soyut kavram olarak görenlere söylüyorum. Türkiye Suriye'ye girdi diyelim. Suriye ne yapacak? Suriye sokakları Hatay'da yaşanacak. Adana'da, Mersin'de yaşanacak.

Nasıl savaş haliyle Suriye'ye doğru giderseniz Suriye'de aynı ruhla size saldıracaktır.

Suriye halkı şuanda içinde bulunduğu durumu mart 2011'den önce tahmin ediyor muydu? 1 günde Suriye böylesiye savaş atmosferine girdi. Güney illerindeki halkımız Suriye'deki halk gibi olabilir. Göçler başlar, çocuklar okullara gidemez, çocukların top oynadığı sokak çatışma yaşanan sokaklara dönüşür.

BİZ HEM ESAD'A HEM SANA KARŞIYIZ

Vatan, bayrak tehdit altında olsa millet canımızı veririz derler. Tüm bunları Kürtler kendi vatanını yönetmesin diye buna katlanmak zorundamıyız? Başbakan'ın kandırmalarına inanmamamız lazım.

Bir insan sana ve Esad'a karşı olamaz mı? İşte örnek biz. Hem sana hem Esad'a karşıyız. Sende Roboski'de aynısını yapıp üstünü örten zihniyetsin. Esad'da kendi ülkesinde aynı şeyi yapıyor.

Başbakan istediği kadar bizi tehdit etsin.Halk savaşın yıkıcı gerçeğini iyi anlamalıdır.

Şam yönetiminde bile kimin olması gerektiğine bizim Dışişleri karar verecek neredeyse. Esad bile benim yerime bu geçsin demiyordu. Bizimkiler öneri, talimat gönderiyor oraya. Bunların dertleri demokrasi falan değil.

SAVAŞ MALİYETİ CEPLERMİZE YANSIYACAK

Oradan buraya üç beş top düştü. O topların faturası bizim ceplerimze yansıdı. Tüm zamlar yaşamın her alanına yansıyacak. Kimse savaş beni ilgilendirmez demesin. Savaş maddi manevi bizi etkileyecek.

Türkiye bir anda savaş ekonomisi nedeniyle Yunanistan'dan daha beter kriz yaşayan ülke olur. Kimse savaş beni ilgilendirmez demesin. Sadece silah satan kazanır.

Başbakan 45 dakikadır yalan yanlış ikna edemediği kamuoyunu ikna etmeye çalışıyor.

AKP karşısında ciddi muhalefet görmezse adım adım Türkiye'ye getirdiği nokta budur. 9 Ekim 1998 Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışın yıldönümü. O günde Suriye ile benzer durumdaydı Türkiye. Bugünde Genelkurmay Hatay'da Suriye'ye savaş ilan etmek üzereler.

14 yıl önce Genelkurmay başkanı Hatay'a dayanmıştı 14 yıl önce orada Kürtlerin kimliği yoktu. Bugün Genelkurmay başkanı orada ama orada bir Kürdistan var.

Türkiye kendi Kürtlerinden barışarak sorunun çözümünü ortaya koyduğu gün bölgesel aktöre yeniden dönşebilir. İçeride ve dışarıda savaş politikasından vazgeçrek aktör alabilir.

Sen kendi içinde farklılıkları yok ederek Alevilere hakaret ederek Suriye'de Irak'ta etkili olmazsın.

TEK YOL ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASI

Slogan olsun diye ifade etmiyorum. Öcalan'ı serbest bırakırsanız Türkiye'nin eli içeride de dışarıda güçlenir. Öcalan'a özgürlük verin. Binlerce insan bunu söylüyorsa kuru slogan olarak söylemiyor.

Seri kanlı şekilde ciddi gelecek vizyonu ile bunun tartışılması lazım. Ülke barış istiyor. Bu sorun diyalogla çözülsün istiyor. Ama bu ülkenin Başbakan'ı 45 dakika nasıl kan dökümesi gerektiğini anlatarak nasıl savaşılması gerektiğini söylüyor.

Müzakare ile diyalogla herkesin hakkını tanımak zorundadır.Onu dinledikçe Türkiye adına ürküyoruz.

BİZ ÖLEN TERÖRİSTİN ARKASINDAN AĞLAMAYIZ DİYOR AMA...

Biz diyor ölen terörist için ağlayanlardan olamayız diyor. Biz analarımızın gözyaşı dinsin diye çalışıyoruz diyor, Biz ölen herkesin ardından gözyaşı dökeriz diyor. Bu mantık dersleri lisede vardı. Ne söylemeye çalışıyor. Ağlamayız diyor sonra yaradılanı yaradandan ötürü severiz diyor.

Birkaç gündür AKP sözcüleri açıklama yapıyor. İnsanların kendi anadillerinde mahkemde savunma yapması gerekir diyor. Bakın 3 yıldır mahkemede Kürtçe savunmaya izin verilmediği için binlerce kişi tutuklu var içeride. Bunun için çalışma yapacağız diyor.

18 YAŞ TEKLİFİNİ BDP SUNDU REDDETTİLER

Hükümet sözcüsü bunu söylerken onun parti temsilcileri bizim teklifimizi reddetti. 18 yaş seçilme yaşı olsun teklifi. Bu teklifi BDP sundu. Reddedildi. Şimdi üç parti biraraya gelmiş.

Bunu indirelim diyorlar. Bunu geçen hafta BDP sundu reddettiniz. Bu tutarsızlıkların anlaşılması lazım. Pratik neyse bizim açımızdan bağlayızı o olacaktır.

HAZIRSANIZ HAFTAYA SEÇİMLERİ YAPALIM

Parlementoda görüşülecek yerel seçimlerin erkene alınması var. Arzu ediyorsanız haftaya yapalım. Biz hazırız. Seçimden korkan parti değiliz.

Haftaya seçimi yapalım. 10 bin tutuklumuz da olsa biz hazırız. Ama 3 parti kendi arasında anlaşarak seçimleri 6 ay geriye çekeme kararı alıyorsa bunda bir bit yeniği vardır. BDP'yi yok sayıyorlar.

AKP, MHP, CHP HARAM PARA YİYİYOR

Hiçbir partinin görüşünü almıyorlar. Kendi aralarında anlaşıp seçimleri erkene aldık diyorlar. Seçim kanunu değişmedi. Hazine yardımını AKP, CHP, MHP lkendi arasında yiyor. Haram paradır.

Kongremizi en iyi şekilde değerlendireceğiz. Basklılara rağmen çok başvuru geldi. Parti meclisimizin yarısından fazlasının kadın olmasını istiyoruz. Kadınlara buradan özellikle sesleniyorum. Tüm baskılara rağmen o gün hepimiz orada olalım.