BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.394,30
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Erdoğan'a dikiz önerisi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grubunun toplantısında konuştu

Abone ol

İNTERNETHABER- Yeni Anayasa hazırlık sürecinde görüş bildirmeyen tek kurumun AK Parti olduğu söyleyen Demirtaş Başbakan Erdoğan'a ve hükümete ilginç sözlerle yüklendi.

Erdoğan'ın tekçi anlayışla kırmızı çizgiyle yeni bir anaysa hazırlığında olduğunu iddia eden Demirtaş Başbakan'a bir de tavsiyede bulundu.

Demirtaş: '' Bütçe konuşmalarında Başbakan 'tek dil Türkçe'dir dedi. Sonra meydanlarda 'bunu söylemedim' dedi. Tabi camda yazanı okuyor ya. Bunları inanarak söylemiyor ya. O yüzden ne dediğini unutuyor. Ya da yalan söylüyor. Benim Başbakan'a önerim var. O cama dikiz aynası taktır. Geçmişte ne konuşmuşsun görürüsün.''

''Başbakan'ın İmam Hatipte derslerden kaytardığı da ortaya çıkıyor. Yalan söylemek dinimizde günahtır. Böyle ortamda nasıl anaysa yazılacak bilmiyorum.'' dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grubunun toplantısında konuştu. İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

ROBOSKİ KATLİAMININ SORUMLULARI HESAP VERMELİ

133 gündür soruyoruz bugünde soracağız. 133 gündür Uludere'deki katliamı kim yaptı bunun cevabını soruyoruz? Bombalanan yer Kadıköy, Bakırköy değil. Orada öldürülenler Alman mı, İngiliz mi? Hayır zavallı Kürt halkı. GEnelkurmay bu konuda niye hassas davransınlar ki...

screen-shot-2012-05-08-at-4.08.33-pm.pngÜstünün örtüleceğine dair daha ilk günden bu mesaj verilmedi mi? Onlar hala bu suçu örteceklerini sanıyorlar.

Siz AKP'ye oy verirken git Uludere'de savaş uçaklarıyla çocukları parçala diye mi oy vermediniz? AKP sizin verdiğiniz oya güvenerek bunu yapıyor. Bunun hesabını sormalısınız.

Bu konuyu kapattık zannedenler şunu unutmasınlar bunun sorumluları yargı önüne çıkıncaya kadar bu konu kapanmayacaktır.

YAŞANANLARA SESSİZ KALMAYIN

Kaymakama bir saldırı oldu diye gençleri cezaevine dolduran hukuk Uludere olayında neden  lakayıt davranıyor? Mavi Marmara'da İsrail 9 kardeşimizi katlettiğinde ortak tepki koyduk ortaya. Hükümete bunun hesabını sorulsun diye güç verildi. Hükümet ise onlara Kürecik'te koruma kalkanı kurdu.

Sizin oylarınızla yaptı bunu işte. Verdiğiniz destek bu şekilde kirletilmesin istiyorsanız sesinizi yükseltin.

1.20120508160945.jpgBu nedenle ben AKP'ye gönül vermiş olan kardeşlerimize sesleniyorum. Bu sıradan dönem değil. Yaşatılanlar size rağmen yapılıyorsa sessiz kalmayın.

KCK OPERASYONLARI

Bu sabah Şanlıurfa'da baskınlarla uyandık. Suçsuz günahsız şekilde evleri basıldı, gözaltına alındı. Daha önce bu operasyon nasıl yapılıyor anlattım. Bakanların koordinasyonlarında kimlerin tutuklanacağı kararlaştırılıyor. Sonra AKP talimatıyla polis evleri basıyor. Evler basılıyor.

Sonra bu insanları AKP'nin savcılarının önüne koyuyorlar. Suçlamalar hukuk dışı. Tam 3 yıldır 7 bin arkadaşımız cezaevine konuldu. Bunların tamamı esir muamelesi yapılan arkadaşlarımızdır.

screen-shot-2012-05-08-at-4.10.42-pm.pngCezaevlerinde işkence yapılıyor. Şakran cezaevinde çıplak arama yapıyorlar. Bunları Adalet Bakanı'na ilettik. Bu cezaevi süreci de siyasi soykırım olarak planlanıyor.

Herkes korksun istiyorlar. Amaç korkutmak. Özellikle suçsuz olanlar da alınıyor ki kimse benim başıma gelmez demesin diye.

YENİ ANAYASA HAZIRLIK SÜRECİ

Biz böyle ortamda siyasi ve askeri operasyonların sürdüğü ortamda anayasa yazımına başladık. Başından beri altını çiziyoruz. Anayasayı tartışmak için özgürlükçü bir ortama ihtiyaç vardır.

Bunun için paketler hazırladık, medya ile paylaştık. Neydi bunlar? İfade özgürlüğü, ölümlerin durudulması, tutuklu verillerin bırakılması, özel mahkemelerin kaldırılması...Bu başlıklardan tek birinde bile ilerleme yoktur.

Konuşabilen, özgürce düşüncesini açıklayabilen yok. İktidara muhalif tutumları nedeniyle birçok gazeteci tutuklandı. Medya özgürlüğü de yok. Çünkü hükümeti eleştirince başına neler 1.20120508161210.jpggeleceğinin kötü örnekleri var.

GEÇMİŞTE İMRALI'DA ATEŞKES İMZALANMADI MI?

Böyle ortamda nasıl yeni anayasa yazacağız? Bir öğrenci yumurta attı diye ağır cezalara çarptırılıyor. Özgürlükçü ortamda gösteri hakkıda yok.

Savaşın durması için çağrı yaptık. Hergün cenazelerin geldiği ortamda nasıl anaysa yazılır? Yeni anaysa sürecinde herkes rahatça tartışsın. Koskoca ordu silah mı bırakırmış? Seçim öncelerine bakın bakalım. Geçmişte İmralı'da ateşkes sağlamadın mı?

O zamanda yaptınız ateşkes. PKK eylem yapmadı. Bunların hepsi açıklandı. Şimdi isteyince şimdi ordu silah bırakmaz diyorsun. Çift taraflı ateşkes neden ağırınıza gidiyor anlamış değiliz.

1.20120508161306.jpgBu anayasa çalışmalarında yer alan sorumlu arkadaşımız tutuklu. 8 milletvekilimiz tutuklu.

Böyle ortamda sağlıklı anayasa tartışmasının yapılamayacağını söylüyoruz. Sadece BDP'nin talepleri görülmesin diye tüm tedbirleri aldılar. Biz başından beri masayı deviren taraf olmayacağız dedik. Biz gizli kapaklı iş yapmadık.

GÖRÜŞ AÇIKLAMAYAN TEK KURUM AKP

Anayasa ile ilgili görüş açıklamayan tek kurum AKP. Anayasa ile ilgili başka görüş belirtmediler. Biz tasalaklarının hazır olduğunu biliyoruz. Ama Anayasa tartışmalarına özellikle katılmıyorlar. Tekçi anlayışla bunlar kırmızı çizgiyle yeni anayasa yapalım diyorlar. Böyle tekçi zihniyet özgürlükçü yaklaşabilir mi konulara?

Bütçe konuşmalarında Başbakan tek dil Türkçe'dir dedi. Sonra meydanlarda bunu söylemedim dedi. Tabi camda yazanı okuyor ya. İnanarak söylemiyor ya. Benim önerim var o cama dikiz aynası taktır. Geçmişte ne konuşmuşsun görürüsün.

İmam Hatipte derslerden kaytardığın ortaya çıkıyor. Yalan söylemek dinimizde günahtır. Böyle ortamda nasıl anayasa yazılcak bilmiyorum.

BU İŞİ BOZAN TARAF BİZ OLMAYACAĞIZ

Bugüne kadar kırmızı çizgi ifade etmedik. Bizim de kırmızı çizgimiz var. Halkların kültürlerini kabul etmeyen, örgütmenmeyi kabul etmeyen anayasa, başörtülülerin, alevilerin çalışma hakkı olmaması bizim kırmızı çizgimizdir.

Biz bu işi bozan taraf olmayacağız. Ama insanların aldatılmasına yer vermeyeceğiz. Halk neyin ne olduğunu iyi bilecek. Yapılacaksa böyle anaysa yapılacak bizde arkasında olacağız. Ama 82 anayasasını allayıp pullayıp bize yuttururlarsa halka şikayet edeceğiz. Şuana kadar yeni anaysa meselesinde hiçbir parti arasında uzlaşma olmadığının bilinmesi lazım.

screen-shot-2012-05-08-at-4.01.29-pm.pngHÜKÜMETLE ARAMIZDA KÜRT SORUNU MÜZAKERESİ OLMAMIŞTIR

Bizimle hükümet arasında Kürt konulu müzakere yoktur. Bu tür bilgiler yanlıştır. Hiçbir diyalog, ilişki yoktur. Birileri kafaları karıştırmak için BDP ile görüşmelerimiz sürüyor diyor. Yanlış BDP ile görüşüyor olmayasınız. Ama varmış görüntüsü uyandırarak siyasi manevra alanı oluşturmak istiyoruz.

Yeni anaysa sürecinde yazım sürecinde yol temizliği ile ilgili hassasiyeti belirtmek istiyoruz. Bu yol temizliği meselesini daha çok gündeme getirmeliyiz. Yeni anaysa herşeyi kurtacak gibi düşünmemelisiniz. Biraz anayasa biraz reform yapılır. Eğer böyle olmazsa sizi yanıltmış olacaktır.

BUNLAR SÜTTEN ÇIKMIŞ AK KAŞIK DEĞİL

Bakanlar pişkin pişkin sütün suçu yok dyorlar. Suç sizde süt günahsız siz suçlusunuz. O çocuklar 7 yaşına kadar suç içememişse sizin suçunuz var. Sen onun anasını babasını sömürürsen çocuk suç içemez. Hani kişi başına 10 milyar dolardı. Onlara düşmemiş bu 10 bin dolar.

Şimdi sütleri satmak için Bakanlar Kurulu karalına yazıyor. Arz fazlası sütü tüketebilmek için bu kararı aldık diyor. Birtakım şirketlere peşgeş çekecekler. Bunlar sütten çıkmış ak kaşık değil. Bunların kaşığı kirli.

Başbakan boşuna üç çocuk yapın demiyor. Biri süte gider biri cezaevine gider biri de size kalır. Böylelikle Başbakan daha iyi anlaşılıyor.

İŞ KAZALARI

Geçen yıl 598 kişi iş cinayetine kurban gitmiş. Bir kasaba kadar insan iş cinayetlerine kurban gitmiş. Bu konuda her toplantısında dile getiriyoruz ama hükümetin tedbir altına alma yerine sermeyeyi güvence altına alma yasaları çıkartıyor.

İş güvenliği ile iligli tedbir alınmıyor. Bu gerçekleri bir kenara bırakıp bir şey yokmuş gibi pembe tablo çıkartırsak halkı kandırmış oluruz.

BAŞBAKAN KAFAYI TAKMIŞ

Başbakan canlı kalkanlara kafayı takmış. Daha iyisini yapıyorsan neden sen gitmiyorsun? Gidin canlı kalkan olun. Birkez de siz dağa çıkın bakalım.

Her seferinde hakaret, her seferinde tehdit. Böyle anlayışı reddediyoruz.