BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.496,91
HABER /  POLİTİKA

BDP'de aykırı referandum yorumu

BDP'nin, anayasa değişikliklerinin oylanacağı referandumu boykot kararı alması parti içindeki farklı görüşleri de öne çıkardı.

Abone ol

12 Eylül darbesinin ardından Diyarbakır Cezaevi'nde işkence gören BDP Disiplin Kurulu Başkanı Nurettin Yılmaz, içinde bulundukları durumu, "Sandığa gitmiyoruz. Şayet gitmiş olsaydık, elbette 12 Eylül ürünü Anayasa'yı değiştirmek için 'evet' derdik." sözleriyle özetliyor.

Darbe rejiminin izlerini silecek her türlü değişikliğin büyük bir adım olduğunu vurguluyor. Ancak darbecilerle yüzleşmek istemesine rağmen partisinin 'boykot' kararına da uyacağını belirtiyor. 

BDP'li Nurettin Yılmaz, 12 Eylül darbesi sırasında Mardin milletvekiliydi. Fahri Korutürk'ün süresi dolduğunda, cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu. Darbeden sonra, 27 Aralık 1980'de Ankara'da tutuklandı.

Diyarbakır Cezaevi'nde Hüseyin Yıldırım ve kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'le birlikte üç yıla yakın kaldı. Yılmaz, darbecilerle yüzleşmek istediğini, anayasa paketine sırf darbe ürünü olan 1982 Anayasası'nı değiştirmek için 'evet' diyebileceklerini vurguluyor. Ancak partisinin 'boykot' kararına uyacağını belirtiyor. Boykot kampanyasını ise anayasa değişikliği paketi içinde seçim barajının düşürülmesine yönelik bir düzenleme olmayışına bağlıyor. "Darbe rejiminin izlerini silecek her türlü değişiklik, büyük bir adım olacaktır. Eğer sandığa gitsek 'evet' derdik." ifadelerini kullanıyor.

Nurettin Yılmaz, 'demokratik açılım'ın da büyük bir adım olduğuna vurgu yaparak şöyle devam ediyor: "Başbakan, Kürt açılımıyla hepimize büyük bir umut verdi. Hepimizi canlandırdı, harekete geçirdi. Kürt halkının yüzde 90'ına umut verecek bir davranışın içine girdi. Sonra geri çekildi, herkeste hayal kırıklığı oluştu."