BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,83
ALTIN 2.428,60
HABER /  POLİTİKA

BDP yeni Anayasa'ya böyle sahip çıktı

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, yeni Anayasa sürecini baltalayanları deşifre edeceklerini ve süreci tıkayan taraf olmayacaklarını söyledi

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda usulde bazı sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Üç siyasi partinin ”yasakçı, devletçi ve güvenlikçi” anlayışıyla BDP’nin ”özgürlükçü ve sivil” anlayışı arasında zaman zaman tartışmalar yaşandığını belirten Kaplan, ”Ancak üç siyasi parti, bazı davranışları alışkanlık haline getirmeye başladı. Hassas konuları ’parantez içine alalım, geçelim’ anlayışı, bizim kabul edebileceğimiz bir anlayış değil” diye konuştu.

BDP milletvekilleri ve partinin yetkili organlarıyla toplantı yapacaklarını ve daha net görüşleri kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Kaplan, ”Milyonların olduğu bir ülkede dil özgürlüğünü konuşamayacaksak nasıl anayasa yapacağız? Biz, Kenan Evren’in anayasasını cilalamak, yamamak için gelmedik. Biz bu süreci baltalayanları deşifre edeceğiz ancak bu süreci asla ve asla tıkayan biz olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Kaplan, tıkanan sürecin aşılması için çaba içinde olduklarını söyleyerek, ”Toplumsal sözleşme yapacaksak, toplumun sözleşmesini yapacağız, üç partinin sözleşmesini yapacaksak ayrı” dedi.

Usul kanunlarının takdiri değil emredici olduğuna işaret eden Kaplan, ”Yapılan değişikliklerin ardından özel yetkili mahkemeler hemen karar vermesi gerekirken milletvekillerinin taleplerini reddediyor. Buna vicdan, insanlık suskun kalamaz” diye konuştu.