BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

BDP ve DTK muhatabı açıkladı

Kandil'e yaslanan BDP'yi defterden silen iktidara karşı BDP, tavrını açıkladı. Parti yönetimi İmralı'yı işaret etti.

Abone ol

Hükümetin Öcalansız ve Kandilsiz yeni yol haritasına BDP ve DTK'dan sert tepki. Bir ay önce adı açıklanmayan bir bakanla Kürt sonununu görüştüğü ortaya çıkan BDP'li kurmaylar, bugün kameralar aracılığıyla yine iktidara yüklendiler.

Bir ay önce hükümetin bir bakanına çözüm için inisiyatif almaya hazır olduklarını söylediği iddia edilen BDP lideri Demirtaş, "Öcalansız çözüme hayır" dedi.

Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş'a konuşan Demirtaş, "Hükümete bazı konulardaki kaygılarımızı ileterek insiyatif almak istediğimizi ilettik" diyordu. Demirtaş tartışmalara Diyarbakır'da son noktayı koydu.

DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk ve BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, 2012 Newroz kutlamaları, verilen mesajlar, kutlamalara yönelik müdahale ve gelişen siyasal süreci değerlendirmek üzere Diyarbakır DTK binasında basın toplantısı düzenledi.

Kürt halkının alanlarda Öcalan'a özgürlük istediğini ifade eden Tuğluk, Kürt halkının kendi çocuklarına sahip çıktığını, kimliksiz, statüsüz yaşamak istemediğini, özgürlükte ısrar ettiğini iddia etti.

ÖCALAN VE KANDİL MUHATAP

Tuğluk, "Ya anlamlı bir müzakere süreci başlatılarak eşitlik ve özgürlük temelinde çözümlenecektir ya da şiddet zemininde tutularak daha da derinleşerek aynı zihniyetle devam edecektir. Burada karar vermesi gereken iktidarın kendisidir. Biz bu konuda gereken özveriyi, çabayı gösterdik. Bundan sonra tüm sorumluluk AKP iktidarına aittir. Muhataplar bellidir. Birincil aktör Sayın Öcalan'dır. Hiçbirimiz Sayın Öcalan'ı dışında bırakan bir çözümü kabul etmiyoruz. Kandil, BDP muhataptır. Kürtlerin talepleri de nettir" ifadesinde bulundu.

DEMİRTAŞ : ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN GERİ ADIM ATILMAYACAK

Daha sonra söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu irade, genelgelerle, kanunlarla yasaklarla engellenemeyecek bir iradedir. Kürt halkı özerklikten, Öcalan'ın özgürlüğünden geri adım atmayacağını gösterdi" diye konuştu. Newroz sonrası hükümetin Kürt sorunu ile ilgili yeni stratejisini değerlendiren Demirtaş, "Newroz sonrası ortaya atılan tartışmalar bu sonuçları örtmeye, bulandırmaya, sulandırmaya dönüktür. Dünyanın neresinde 2 milyon insan sokağa çıksa bu mesajları haykırsa o Başbakan çıkar 'bu mesajları aldık değerlendireceğiz' der. Yoksa 'biz bu talepleri tanımayız' derse o yönetimin adı demokrasi olmaz. O yönetim de meşru olmaz" dedi.