BIST 10.244
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.392,25
HABER /  DÜNYA

Bu iş en çok Sarkozy'e yaradı

Fransa'da bir hafta içinde 3 kanlı saldırıya imza atan ve dün ölü geçirilen saldırgana karşı yürütülen operasyon Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin oylarını arttırıyor.

Abone ol

Fransa'da bir haftada üç saldırıda yedi kişiyi öldüren cihat yanlısı Mohamed Merah, Toulouse'da 32 saat süren kuşatmanın ardından dün öldürüldü. Operasyon sırasında camdan atlayan Merah, kafasına isabet eden kurşunlardan öldü. Kuşatma aksiyon filmi gibi biterken, seçimler öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin oyları artıyor.

Fransa'da 11 gün süren motosikletli katil dehşeti dün sona erdi. Çarşamba günü sabaha karşı, Toulouse şehrindeki evinin etrafı sarılan Cezayir asıllı Fransız Mohamed Merah, 32 saatlik kuşatmanın ardından kafasından vurularak öldürüldü. Fransız operasyon timleri, dün yerel saatle 10.30 sularında bitirici operasyonu başlattı. Eve giren polisler, odaları bir bir ele geçirdi, zanlı Merah banyoya saklandı. Tuvalet kapısı açıldığındaysa polislere defalarca kez ateş etti. Çatışmada biri ağır olmak üzere üç polis yaralanırken, Merah kendini balkona attı, buradan da polislere ateş etmeye devam etti, sonra aşağı atladı. Yere düştüğünde özel timlerce başından vurularak öldürüldü.

SİLAHIM ELİMDE ÖLECEĞİM

Kuşatmanın ilk saatlerinde bizzat teslim olacağını söyleyen Merah'ya yönelik operasyon kararı, zanlının fikir değiştirmesi üzerine verildi. Merah önceki gece polislere, "Fikir değiştirdim. Bir mücahit gibi sonuna kadar çarpışarak silahım elimde öleceğim. Ben ölürsem cennete gideceğim. Siz ölürseniz bu da gayet iyi. Daha çok öldüremediğim için üzgünüm. Cumhuriyete diz çöktürmek istedim. Teslim olmayacağım. Silahım elimde öleceğim" dedi. Bunun üzerine polis, Merah'ı korkutmak ve uyutmamak için gece boyunca ses ve ışık bombalaları atarak zanlıyı yorup canlı ele geçirmeye çalıştı. Ancak bu işe yaramayınca, sonu ölümle biten operasyon yapıldı. Merah balkondan atladıktan sonra öldürülürken, silahı gerçekten de elindeydi.

Bu arada polis, Merah'ın, işlediği cinayetler sırasında aldığı video kayıtlarını da ele geçirdi. Savcı François Moins, kayıtta, 23 yaşındaki zanlının, bir askerin canına kıydığı ilk cinayetini işlerken, "Kardeşlerimi öldürdünüz, ben de sizi öldürüyorum" şeklindeki sözlerinin duyulduğunu söyledi. Mohamed Merah, öldürülmesinden önceki pazarlıklar sırasında polislere, videoları internette yayımladığını söyledi. Öte yandan saldırıları Cünd el Hilafe adında El Kaide'ye yakın bir örgüt üstlendi.

Mohamed Merah'ın 'çevresinde sevilen bir çocuk' iken radikal islamcı çizgiye kaymasında en büyük etkinin şu anda gözaltında bulunan ağabeyi Abdelkadir olduğu dile getiriliyor.

11 GÜNDE NELER YAŞANDI?

11 Mart: Asker Imad Ibn Ziaten (30), Toulouse yakınlarında vurularak öldürüldü, katilin motosikletiyle kaçtığı görüldü.

15 Mart: Onbaşı Abel Chennouf (25) ve Er Mohammed Legouade (23), Toulouse'a bağlı Montauban'da, vurularak öldürüldü. Saldırgan yine motosikletle kaçtı.

19 Mart: Motosikletli katil bu kez Toulouse'daki Yahudi okulunda haham Jonathan Sandler (30), oğulları Arieh (5) ve Gabriel (4) ile Myriam Monsonego'yu (8) öldürdü. Yetkililer, bu saldırıların tamamında aynı silahın kullandığını açıkladı. Nicolas Sarkozy okulu ziyaret etti.

21 Mart: Yetkililer, kendisini El Kaide militanı olarak tanımlayan Mohamed Merah'ın (23), cinayetleri üstlendiğini açıkladı. Yerel saatle sabaha karşı saat 03.00 sularında Merah'ın evi sarıldı.

22 Mart: Yerel saatle 10.30 sularında polis eve bir operasyon daha düzenledi. Bir saat süren operasyonda şiddetli çatışma çıktı. Biri ağır üç polis yaralanırken, Merah öldürüldü. Kuşatma ve operasyonun bütünü 32 saat sürdü.