BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,77
HABER /  DÜNYA

Sarkozy'den pes dedirten yasa önerisi

Fransa'da 7 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılar, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aklına yeni 'yasakçılık' fikirleri getirdi.

Abone ol

Buna göre Fransa'da 'aşırı görüşlerin' internet sitelerini sürekli ziyaret edenler hakkında dava açılabilecek.

Polisin, saldırıları düzenleyen Cezayir asıllı 23 yaşındaki Muhammed Merah'ın ölü ele geçirildiğini açıklamasının ardından Strasbourg'daki bir seçim mitingine katılan Sarkozy, Fransa'nın topraklarında terörist doktrinlere ve eylemlere hiçbir şekilde müsamaha etmeyeceğini vurguladı.

Seçim kampanyası sırasında yabancı düşmanlığını körükleyen açıklamalarıyla dikkat çeken Sarkozy, bu kez aşırı görüşlerin dile getirildiği sitelerin müdavimlerine çocuk pornografisi sitelerini ziyaret edenlerle aynı şekilde muamele edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Fransız Cumhurbaşkanı, "terör, nefret ve şiddeti destekleyen internet sitelerini sürekli ziyaret edenler, belirlenerek hapis cezasına mahkum edilmeli. Pedofililere uygulananlar, teröristler ve destekçileri için de geçerli olmalı" dedi.

Öte yandan, Sarkozy tarafından dile getirilen öneri, hukukçular ve gazetecilerin eleştirileriyle karşılandı. Hukukçular, yasanın kabulü durumunda sırf meraktan bu tür siteleri ziyaret eden kişiler hakkında da dava açılabileceği ve ifade özgürlüğünün sınırlanacağı uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'DE DE ÖRNEĞİ VAR

Benzer bir uygulama geçtiğimiz yılın ekim ayında Türkiye'de de yaşandı. PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'nı takip ettiği gerekçesiyle Taraf muhabiri Recep Okuyucu hakkında beş yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Batman Medya Gazetesi Yazıişleri Müdürü ve Taraf muhabiri Recep Okuyucu hakkında "terör örgütü propagandası" yapmak suçlamasıyla dava açtı.

Davanın iddianamesinde PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'nın internet sayfasına girmek de suç sayıldı. İddianamede, "Yapılan inceleme sonucunda PKK lehine yayın yapılan Fırat Haber Ajansı (ANF) internet sitesine 53 bin 848 kez erişim sağlandığı tesbit edilmiştir" dendi. Okuyucu'nun Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi gereğince "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.