BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

BDP: Öcalan halkla görüştürülsün

BDP lideri Demirtaş, PKK lideri Öcalan ile Kürt sorununa çözüm görüşmeleri için kapının aralanmasının ardından partisinin ilk ayrıntılı açıklamasını TBMM'de yaptı.

Abone ol

Türk hükümetinin İmralı adasında hapis yatan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Kürt sorununa çözüm görüşmeleri için kapıyı aralamasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) ilk ayrıntılı açıklama geldi.

BDP lideri Selahattin Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, iktidar partisiyle süreç hakkında bir tartışma yürütmediklerini belirterek, "Bu, AKP'nin İmralı'da Sayın Öcalan ile başlattığı bir süreçtir" dedi.

Demirtaş, müzakere arayışının sonuca ulaşması için, Öcalan'ın, yaşam koşulları düzeltilerek "KCK ve halkla doğrudan görüştürülmesi" gerektiğini vurguladı.

Son aylarda çok sayıda BDP'li, avukat ve sendikacı, "PKK'nın şehir yapılanması" olduğu iddia edilen KCK üyesi oldukları suçlamasıyla tutuklanmış durumda.

'Ortada yol haritası yok'

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın Öcalan ile görüştüğünün açıklanmasının ardından, Adalet Bakanlığı'nın izniyle, BDP'li milletvekili Ayla Akat Ata ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ile bağımsız milletvekili Ahmet Türk adaya giderek PKK liderini dinlemek üzere adaya gitmişti.

Oy tabanının büyük bölümü Kürtlerin yaşadığı bölgelerde olan BDP, bu görüşmelerin ardından ilk ayrıntılı açıklamasını TBMM'de yaptı.

Türk televizyon kanallarının aktardığına göre, BDP Eş Başkanı Demirtaş, henüz başlamış bir müzakerenin söz konusu olmadığını belirttiği konuşmasında, ortada bir yol haritası veya takvimleştirilmiş bir program bulunmadığını dile getirdi.

Sürecin iktidar partisi ile Öcalan arasında ilerlediğini dile getiren Demirtaş, "Ama görüşmeyi yapan Öcalan'da da, bizde de bir çözüm kararlılığı vardır. Çözüm iradesinin güçlendiği yönünde bir tespitimiz vardır" dedi.

Radikal gazetesinin internet sitesinde, Demirtaş'ın ağzından şu ifadelerin döküldüğü belirtildi: "Bundan sonraki gelişmeler hükümetin tutumuna bağlıdır. Taraflardan biri üzerine düşen görevi yapmış, samimiyetini ortaya koymuştur. Müzakereyi başlatmak istiyorsa bütün bu müzakere mekanizmalarının tamamlanması gerekir. KCK'nın sürece dahil edilmesi gerekir. Partimizin ve ilgili sivillerin de katılması lazım. Bu adımlar atılırsa 'Kürt sorununda müzakere sürecine girilmiştir' diyebiliriz."

Öcalan'ın, yakalandığı 1999'dan beri tutulduğu adaya gönderme yapan Demirtaş, "Bu süreçte atılacak en büyük adım 'İmralı sistemini' ortadan kaldırmaktır... Sayın Öcalan'ın KCK ve halkla doğrudan görüştürülmesi gerekir" diye konuştu.

TBMM'deki en büyük muhalefet grubuna sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi'ne "sorumluluğu" nedeniyle teşekkür eden Demirtaş, PKK ile çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine de şöyle seslendi: "Sizin çocuklarınızın yani bizim kardeşlerimizin yitip gitmesinden her an acı duyduk bunu yürekten paylaştık. Sizin sunacağınız destek en büyük destektir."