BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

BDP 2014'te üç seçim için ne dedi?

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Erdoğan'ın '2014’te 3 seçim gelebilir' açıklamasını değerlendirdi.

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, '2014’te 3 seçim gelebilir' açıklaması ile ilgili, “Referandumun mutlaka başkanlık sisteminden önce olması gerekir. Başkanlık seçiminden önce yapılacak bir referandum, halkın oylarını özgürce kullanması açısından son derece önemlidir." dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, '2014’te 3 seçim gelebilir.' şeklindeki açıklamasını değerlendirdi. Kaplan, 12 Eylül darbe Anayasası değiştirilmeden yeni bir seçime girmenin Meclis’te bulunan 4 siyasi parti açısından kabul edilemez olduğunu kaydetti. Kaplan, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz barış ve çözüm süreci de dikkate alındığı zaman mutlaka seçimler öncesi Anayasal ve yol temizliği dediğimiz demokratik yasal ki bunun içinde Siyasal Partiler Seçim Yasası, seçim barajları var, mutlaka yapılması gerekir. Bu seçim olabilir ama Anayasa'ya ilişkin seçim, yani referandumun mutlaka başkanlık sisteminden önce olması gerekir. Başkanlık seçiminden önce yapılacak bir referandum, halkın oylarını özgürce kullanması açısından son derece önemlidir. Yerel seçimler 29 Mart, mayıs ayında bir Anayasa referandumu, ağustosta da normal cumhurbaşkanlığı seçiminin mevcut takvime göre birinci turu yapılabilir.”

"HİÇBİR PAZARLIK İÇİNDE OLMADIK"

Bir gazetecinin 'Yani başkanlık sistemine sıcak bakmıyor musunuz?' sorusu üzerine Kaplan şöyle devam etti: “Biz başından beri hiçbir pazarlık içinde olmadığımızı söylüyoruz. Meclis’te demokrasiyi ödünsüz savunan, merkezi diktatörlüğe karşı olan bir partiyiz. Ama sistem olarak da isteyen buyursun tartışalım. İşte Amerika’da başkanlık sistemi var. Başka örnekler de var. Fransa’da yarı başkanlık sistemi var. Her nedense başkanlık sisteminden bahsedenlerin hiçbirisi bölge parlamentolarının olduğunu varsaymıyor ve bir başka şeyi de varsaymıyor; bu yerlerde çok kültürlü, çok dilli bir demokrasinin olduğunu da yok sayıyor. Bir gerçeği daha söyleyeyim; bütün buralarda İngiltere, Fransa, Amerika incelemelerde bulunduk, hepsinde çift meclis var, senato var. İkisinin birlikte toplandığı kongre var. Kimse Türkiye’de çift Meclis sisteminden de bahsetmiyor. Burada asıl olan demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işlemesi, güçler ayrılığının oturması, Parlamento’nun gerçek anlamda işlevini yapmasıdır. Şimdi Amerika’da bir başbakan gidip Meclis’te oturamıyor, ama Fransa’da yarı başkanlık sisteminde başbakanı Meclis’te soru cevaba tabi tutuyorlar ve Parlamento canlı yayında hesap soruyor. Başbakan ve bakanlar cevap veriyor.”

Kaplan, Türkiye’de mutlaka Parlamento’nun gücünün, muhalefet denetiminin ve yasa yapma sürecinin korunması gerektiğini aktararak, “Bizim yüz yıl sonra ne imparatorluğa ne saltanata ne de krallığa dönecek halimiz var, ama her sistemi özgürce tartışmaktan yanayız.” ifadesini kullandı.