BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.446,88
HABER /  POLİTİKA

BBPden ELT cihazı iddiası

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazadaki helikopterde, tedavülden kalkmış ELT cihazı kullanıldığı ileri sürüldü.

Abone ol

BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazadaki helikopterde, tedavülden kalkmış ELT cihazı kullanıldığı ileri sürüldü.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi, helikopterde kullanılan ELT cihazının 2000 yılında Türkiye'nin de bağlı olduğu uluslararası kuruluşlarca tedavülden kaldırılacağı söylenen bir alet olduğunu ileri sürdü. Tedavülden kalkan aletle ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılında bir genelge yayınladığını dile getiren Şanverdi, genelgenin skandal olduğunu savundu.

BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici ve Genel Başkan Yardımcısı Şanverdi, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili dikkat çekici iddialarda bulunan Şanverdi, yapmış oldukları araştırmalarda çok önemli bir bulguya ulaştıklarını belirtti.

"Helikopterde kayıtlı, ruhsatlı olan alet 121.5 MHZ'den yayın yapan, 2000 yılında, bundan tam 9 yıl önce Türkiye'nin de bağlı olduğu uluslararası kuruluşlarca bunun tedavülden kalkacağı söylenen bir alet." diyen Şanverdi, şöyle devam etti:

"2009'da uluslararası kurallara göre 2004, 2003, 2005 yılına kadar tedricen bu aletlerin bir daha sinyal alamayacağı beyan edilmiş. Ve en son 1 Şubat 2009 tarihinde, yani kazadan yaklaşık 55 gün önce, bunların bağlı oldukları uydu, tamamen bu sinyalleri kesiyor. Dünyada eski tip dediğimiz 121.5 MHZ'den yayın yapan bütün ELT cihazları tedavülden, uygulamadan kalkıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 27 Nisan 2009 tarihinde bir genelge yayınlıyor. Kazadan yani 1 ay 2 gün sonra. Diyor ki 'İşte falan falan tarihte tedavülden kalkmış olan şu tip ELT cihazlarının, 31 Temmuz 2009 tarihine kadar tamamen değiştirilmeleri, değiştirilmemeleri durumunda herhangi bir kaza olması durumunda, bu ELT cihazlarından sinyal alınamayacağından, değiştirmeyen firmaların sorumlu tutulacağı' diye müdürlüğün imzasıyla bir genelge yayınlanıyor. Bu genelge başlı başına bir skandal. Bir, daha önceden tedavülden kalkmış olan bir aletle ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bildiri yayınlıyor. İki, eğer 31 Temmuz'a kadar değiştirmezseniz ve kaza olursa, sinyal de alınmazsa bundan siz sorumlusunuz diyor. Oysa ilgili kanuna göre bu yetkiyi devlet, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne vermiş."

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün oluşturduğu kaza kırım ekibinin hazırlayacağı raporun şimdiden inandırıcılığının kalmadığını ileri süren Şanverdi, kazayla ilgili soruşturmayı yürüten adli makamların, TBMM Araştırma Komisyonu'nun ve partilerinin kaza kırım raporunu dört gözle beklediğini ifade etti.

Soruşturma ve Meclis araştırmasının rapora göre şekilleneceğini kaydeden Şanverdi, kaza kırım ekibinin teknik olarak yetersiz olduğunu savundu. Ekibin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulmasının yanlış olduğunu vurgulayan Şanverdi, "Kendi kendini araştıracak ve suçlu bulacak bir kurumu dünyanın neresinde görürsünüz? Bu, başlı başına bir skandaldır. Kazadan birinci derecede Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sorumludur. Kaza kırım raporunun şimdiden inandırıcılığı kalmadı. O raporun Meclis Araştırma Komisyonu'na, savcılığa ve Büyük Birlik Partisi'ne tatmin edici bilgide bulunmayacağını ilan ediyorum." diye konuştu.

Meclis Araştırma Komisyonu'nun görev süresinin 4 Aralık 2009 tarihinde dolacağını hatırlatan Şanverdi, TBMM'nin bağımsız bilim adamlarından oluşan yeni bir komisyon kurmasını istedi. Şanverdi, bu işin sonuna kadar takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.