BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Emine Aynadan Kürtlere tuhaf soru!

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Kürtler'in tarihinin yazıldığını belirterek, “Kürtler'in tarihini kim yazacak, ona karar vereceğiz” dedi.

Abone ol



DTP Muş Milletvekilleri Sırrı Sakık, Nuri Yaman Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, PM Üyesi Bircan Demir, Kadın Meclis Üyesi Gülistan Balkaş'la birlikte Malazgirt ve Bulanık'ta partililere hitap eden Emine Ayna, Osmanlı döneminde var olan Kürtler'in 1924 Anayası'yla yok olduklarını öne sürdü.

KÜRTLERİN TARİHİNİ BİZ Mİ YAZACAĞIZ TC Mİ?

Kürt halkının verdiği mücadele sayesinde bugün konunun TBMM gündemine girdiğini anlatan Ayna, şunları söyledi: “Bizim tarihimiz yazılıyor. Kürtler'in tarihi yazılıyor. Şu anda karar vereceğimiz şey bu. Tarihi başkaları mı yazacak biz mi yazacağız? Bizimle ilgili tarihi bugüne kadar olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti devleti mi yazacak? ABD, Avrupa gibi emperyalist güçler tarafından mı yazılacak, yoksa Kürtler kendi tarihlerini kendileri mi yazacak? Şu anda buna karar veriyoruz.

Kürt halkı özellikle son 30 yılda mücadele verdi. Varlık mücadelesi. Ben ‘varım’ dedi. Sen yok saysanda sen şiddet politikaları uygulasan da ben kendi “Kimliğimden varlığımdan vazgeçmem” dedi. Bunun için canını, evladını, malını mülkünü verdi. Ağır bedeller ödedi.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürt halkının var olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Her ne kadar Meclis'te 13 Kasım günü, ne Başbakan, ne İçişleri Bakanı, ‘Kürt' kelimesini kullanmamış olsalar da, adına zaman zaman ‘demokrasi', ‘milli birlik sorunu' deseler dahi dünya alem biliyor ki, konuşulan ‘Kürt sorunudur.' Bunun adını koymamalarının nedeni, Kürt halkının doğuştan olan haklarını mümkün olduğunca geri çekmektir.

KÜRTÇE DİL KURSU MUDUR?

Çok küçük tavizlerle, kırıntılarla; nedir işte bu, Kürtçe dil kursu. Lütfedecekler, Kürtçe dil kursu açacaklarmış.” Ayna, sözlerinin devamında, “İhtiyacımız var mı? Evde anneniz babanız öğretiyor. Kürtçe dil kursu mudur, yıllarca verilen mücadelenin nedeni. Kürtçe dil kursu ne demektir biliyor musunuz? O dilin resmen kabul edilmemesidir. Bir halk, kendi dilini, bir yabancı dilmiş gibi gidip kurslardan öğrenirse, hele de devlet bunu bir hakmış gibi önümüze koyarsa, bu o halka edilmiş en büyük hakarettir” dedi.

DTP milletvekili Emine Ayna, “Bizim dilimiz ana dildir. Sahip olacağı da ana dilde eğitim statüsüdür. Haksa, hak olan budur. Eşitlik, adalet, özgürlük vazgeçmeyeceğimiz üç ilkemizdir. Halkımızla birlikte ortaya koyacağımız politika da, bu üç çerçevede olacaktır. Haklar tartışma konusu değildir” diye devam etti.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in konuşmayı CHP adına yaptığını vurgularken bu partideki Kürt ve Aleviler'e ayrılmaları için çağrıda bulunduklarını kaydederken, “Öymen, CHP'nin yaklaşım ve düşüncelerini söyledi. O yüzden Onur Öymen’in ayrılması CHP’yi temizlemez” dedi.