BIST 10.105
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.410,34
HABER /  GÜNCEL

TFFde domuz gribi önlemleri

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Taşer, domuz gribi olarak bilinen Pandemik İnfluenza A (H1N1) hastalığı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Abone ol

TFF'nin İstinye'de bulunan merkezinde basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Ömer Taşer, hastalığın seyri, kimlerin daha çok etkilendiği, önlemleri, aşısı hakkındaki polemikler ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile TFF'nin konuyla ilgili tavsiyeleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Domuz gribinin hızla yayılmaya başlamasının ardından, Dünya Sağlık Örgütü'yle işbirliği içinde uluslararası bir toplantı yapıldığını vurgulayan Taşer, burada alınan tavsiye kararları çerçevesinde, hastalık tespit edilen sporcunun 7 gün süreyle müsabakalardan uzak tutularak, takımdan ayrılması ve bulaşıcı hastalık özellikleri kaybolana dek izole tutulması, öncesinde aşılanmaya önem verilmesi, koruyucu hijyen konularında eğitimin artırılması şeklinde tavsiye kararlarının alındığını ifade etti.

-''MAÇLARIN ERTELENMESİ TERCİH EDİLMİYOR''-

Prof. Dr. Taşer, UEFA'nın da hastalıkla ilgili bir dizi eylem planı bulunduğunu, ancak maçların ertelenmesi konusunun mümkün olduğunca tercih edilmediğini dile getirdi.

UEFA'nın konuyla ilgili çalışmalarında, öncelikle sporcuların aşılanmasına büyük önem verdiğini belirten Taşer, ''UEFA tarafından, müsabakaların tehir edilmesi için, çok sayıda oyuncu ve diğer ekip üyelerinin hastalığa yakalanmış olmaları, sahaya çıkacak yeterli sporcusu olması durumunda geçerli sebep sayılmamaktadır'' dedi.

TFF'nin domuz gribiyle ilgili olarak bölge müdürlüklerinin bulunduğu 14 ilde eş zamanlı olarak, sağlık birimleri tarafından ilgili bölgelerde bulunan kulüplere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendiğini kaydeden Ömer Taşer, kulüp müdürleri, yönetim kurullarının sağlıktan sorumlu yöneticileri ve takım doktorlarının çağrıldığı bu toplantıda hastalık hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı, domuz gribi vaka yönetim şeması ve konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı genelgesinin anlatıldığı, domuz gribi hakkında futbolcular ve hekim olmayan diğer kişiler için gerekli bilgilerin de özetlendiğini aktardı.

Taşer, federasyonun eylül ayından itibaren Sağlık Bakanlığı ile temasa geçerek, resmi bir yazı ile 5 bin adet aşı talebinde bulunduğunu, kısıtlı sayıda da olsa temin edilmeye başlanan aşıların bölgelerde uygulanması için gerekli organizasyonlar düzenlendiği, ilk aşamada gelen bin aşının öncelikli olarak Turkcell Süper Lig kulüplerine ve üst klasman hakemlerine tedarik edileceğini belirtti.

Kulüplere de çağrıda bulunan Prof. Dr. Ömer Taşer, şöyle devam etti:

''Takımların salgından etkilenen futbolcularının durumlarını tam teşekküllü sağlık kurumlarından alınan raporlar ile birlikte ivedilikle bulundukları bölgedeki TFF Bölgesel Sağlık Birimi Başkanlığı'na bildirmeleri gerekir. Hastalığın TFF Bölgesel Sağlık Birimi Başkanlığı'na bildirilmesinden bağımsız olarak, maç erteleme taleplerinin en kısa zamanda TFF Genel Sekreterliğine bildirilmesi, talebin kabulü ya da reddi için TFF Genel Sekreterliği'nin ilgili bölgesel sağlık birimi başkanından yazılı veya acil durumlarda sözlü görüş alması, gerekli görülen hallerde durumun TFF Genel Sekreterliği'nin müracaatı ile TFF Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi lazım. Tanı konmuş olan futbolcuların ilk belirtilerin ortaya çıkışından itibaren, en az 7 gün süreyle spordan muaf tutulmaları gerekliliğinin idari açıdan göz önünde bulundurulması uygundur.''