BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,65
ALTIN 2.386,05
HABER /  GÜNCEL

#BBCtrending: Jeremy Bowen ve Twitter komplosu

BBC'nin tecrübeli Orta Doğu editörü Jeremy Bowen'ın son bir kaç gündür haber bültenlerinde görünmeyişi ile birlikte Twitter'da bir komplo teorisi hayat buldu. Sosyal medyada eğilimleri ele alan BBC Trending, bu teorileri derledi.

Abone ol

BBC'nin tecrübeli Orta Doğu editörü Jeremy Bowen'ın son bir kaç gündür haber bültenlerinde görünmeyişi ile birlikte Twitter'da bir komplo teorisi hayat buldu.

Temmuz ayı sonunda Bowen, New Statesman adlı dergiye yazdığı Gazze krizini değerlendirdiği makalede, "Hamas'ın Filistinli sivilleri insan kalkanı olarak kullandığına dair bir kanıt" görmediğini yazmıştı.

Bir kaç gün sonra haber bültenlerinde görünmemeye başlayınca dün BBC'nin tecrübeli editörü İsrail'den gelen bir şikayet üzerine bölgeden çektiği yolunda bir söylenti Twitter'da hızla yayılmaya başladı.

BBC logosu üzerine Jeremy Bowen'ın fotoğrafının yerleştirildiği bir görüntü eşliğinde Tweeter kullanıcıları "İsrail BBC'ye Bowen'ın bu sözlerinin Hamas yanlısı olduğu yönünde şikayette bulundu ve BBC onu derhal Gazze'den çekti" iddiasını gündeme getirdiler.

İmajı kimin tasarladığı belli değil ama Bowen'ın adı 12 saat içinde, ya bu iddianın farklı ifade edilişleriyle ya da tekrarlanmış tweetler olarak (RT) 3 bin tweette geçti.

Bu iddialara cevaplar gelmeye başladı. Bir tweet "BBC Jeremy Bowen'ı Gazze'den çekti diye tweetlemeyi bırakın. Birinin bununla ilgili foto tasarlamış olması iddiayı gerçek yapmaz" diyordu.

Bowen'in kendi hesabından geçen Cuma günü attığı açıklama ise bir çoklarının gözünden kaçmıştı.

Neden artık tweet atmadığını soran birine BBC editörü "tatildeyim de ondan" diye cevap yazmıştı.

Bu sabah BBC'nin haber dairesi başkanı Jonathan Munro Twitter'dan "BBC'den @Bowen'in İsrail baskısıyla Gazze'den ayrıldığı lafları saçmalık. Suriye, Irak, İsrail ve Gazze'de çalıştıktan sonra tatile çıktı" mesajını verdi.

BBC daha sonra Munro'nun bu sözleri doğrultusunda resmi bir açıklama yaptı.

Sosyal medyada eğilimleri ele alan BBC bölümü BBC Trending, Bowen'ın çok yakında bütün gücünü toplamış olarak işinin başında olacağı haberlerini doğruluyor.

BBC Trending haberlerini @BBCtrending üzerinden izleyebilirsiniz.