BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.389,05
HABER /  SAĞLIK

BBC'den çarpıcı oruç programı

Kontrollü bir şekilde oruç tutmanın kalp hastalıkları ve yaşlanma ile bağlantılı hastalıkları engellediğini ortaya koydu.

Abone ol

BBC’nin kanallarından Two’da yayınlanan sağlık programında, IGF-1 hormonunun fazlasının yaşlanma ve buna bağlı hastalıkları tetiklediği, söz konusu hormonun kısa dönemli oruçlarda azaldığı belirtildi

İngiliz yayıncılık kuruluşu BBC’nin kanallarından BBC Two’da yayınlanan “Horizon” sağlık programının sunucusu Michael Mosley, son bölümünde oruç tutmayı masaya yatırdı.

Mosley, araştırmaları sonucunda kısa dönemler halinde kontrollü bir şekilde oruç tutmanın kalp hastalıkları ve yaşlanma ile bağlantılı hastalıkları engellediğini ortaya koydu.
Mosley’nin verdiği bilgilere göre IGF-1 adlı büyüme hormonu, hücrelerin yeniden üretimini sağlıyor. IGF-1 hormonu büyüme çağında sorun yaratmıyor ancak yaş ilerledikçe bu durum değişiyor. IGF-1 hormonu düşük seviyede salgılandığında koruyucu özellik gösteriyor, yüksek seviyelere çıktığında ise yaşlanmayı hızlandırıyor ve yaşlanma ile bağlantılı hastalıkları tetikliyor. Birçok araştırma IGF-1 hormonunun uygulanan diyet sayesinde azaltılabileceğini gösteriyor.

Mosley “Yaptığı incelemeler sonucunda, IGF-1 hormonunun seviyesini düşürmenin en etkili yolunun kısa dönemler halinde oruç tutmak olduğunu gördüm. Zira vücut gıdaya erişemediğinde ‘büyüme modu’ndan ‘onarım moduna’ geçiyor” dedi.

Diyet programlarına girdi
ABD’de bulunan Southern California Üniversitesi’den Profesör Valter Longo’nun araştırmasına göre IGF-1 hormonu seviyesi düştükçe onarım için çalışan çok sayıda gen aktif hale geliyor. Şu an üzerinde çalışmalar yapılan diyet programlarından öne çıkanı ise “Değişimli Günler Orucu.”
Mosley’nin kendisinin de uyguladığı bu diyet programında haftanın beş günü normal şekilde besleniliyor, iki gün ise oruç tutuluyor. Oruç tutulan günlerde kadınların sadece 500, erkeklerin ise 600 kalori alması gerekiyor. Bu diyeti uygulayan kişilerde kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riski azalıyor.
Mosley, iki gün oruç tutulduğunda haftanın diğer günlerinde yenilen yemeklerin kilo alımına neden olmadığını söylüyor.