BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,53
HABER /  GÜNCEL

BBC yorumcusu en iyi trasferleri seçti

David Molton'ın listesinin başında Eric Cantona bulunuyor.

Abone ol

Fransız oyuncu Eric Cantona'nın Manchester United'a transferinin 20'nci yılında geçmişe bakan John Motson en başarılı bulduğu transferleri sıraladı.

Motson'ın seçtiği 10 oyuncu Rooney, Roy Keane ya da Rio Ferdinand gibi isimleri içermiyor.

Motson, bazı isimleri dahil etmemesinin nedeni olarak, kulüplerin bu oyuncuları zaten elde bulundurmalarını gösteriyor. Molton'ın "başarılı transferin kıstası olarak oyun ve takım üzerindeki etkiyi" seçtiğini söylediği sıralamasındaki ilk beş isim şöyle:

Eric Cantona

Leeds'den Manchester United'a - 1992 - 1,2 milyon sterlin
Bence en iyi seçim Cantona oldu. Cantona'nın gelişi Manchester United'ın tarihinde değişime yol açtı. Aynı şekilde Ferguson'ın konumu da değişti ve kulübün yakın tarihinin en etkili ismi oldu.
Ferguson'a 20 yıl önce Cantona'yı nerede oynatacağını sorduğumda sırıtarak "Henüz bilmediğini söylemişti." Cantona dört dörtlük bir oyuncu; gol atıyor, gol pozisyonu yaratıyor, diğer oyuncuları ekarte ediyordu. 1995'teki bir maçta bir seyirciye uçarak attığı tekme attı ama Cantona'nın sihirli anlarından saatlerce bahsedebilirim.

Dennis Bergkamp

Inter Milan'dan Arsenal'a - 1995 - 7,5 milyon sterlin
Juventus'tan Arsenal'a - 1999 - 11 milyon sterlin
Pekçok kişi Bergkamp'ın Arsenal'a Wenger'den önce geldiğini unutuyor. Bergkamp'ı Inter Milan'dan Bruce Rioch getirmişti. George Graham'li yıllara kıyasla Bergkamp ile takım gol pozisyonlarında ve genel olarak oyunda yaratıcı bir tarz yakaladı. Bergkamp, kişisel yeteneğiyle "atılamaz" denilen goller atıyordu. Önemli anların oyuncusuydu. Savunma duvarını ortadan kaldırma kapasitesine sahipti.

Thierry Henry

Juventus'tan Arsenal'a - 1999 - 11 milyon sterlin
Geldikleri takım üzerinde yaptıkları etkiyi tek kıstas olarak alsaydım, Cantona'dan sonra Thierry Henry'yi koyardım. Takıma uyum sağlaması bir yıl kadar sürdü. Bu aşamadan sonra Henry'yi defalarca izledim. Herşey vardı: Hız, kontrol, vizyon... İnanılmaz goller de attı. Henry bir de rekor kırdı. O gelene kadar en golcü Arsenallı oyuncu Wright'tı. Henry, İngiltere liginde 30'u aşkın gol atan futbolcular arasında "oynadığı dakika ile attığı gol oranında" ilk sırada yer alıyor.

Frank Lampard

West Ham'den Chelsea'ye - 2001 - 11 milyon sterlin
Babası, BBC'deki Maç Günü Programları'ndan önce Frank'ten bahsetmemi isterdi. Lampard o zaman West Ham'de oynuyordu ve Chelsea'ye transfer olup "bütün zamanların en büyük üçüncü golcüsü" olacağını beklemiyordu. Chelsea'nın başarılı olduğu dönemde Lampard'ın orta sahadaki performansı kritik bir işlev görüyordu; ileri çıkıp, geriye yetişebiliyordu. Belki en önemlisi, hücum oyuncusunu koşturmak konusunda sahip olduğu zamanlama hissiydi. Bitirici vuruşlarını engellemek neredeyse mümkün değildi.

Cristiano Ronaldo

Sporting Lisbon'dan M. United'a - 2003 - 12,24 milyon sterlin
Messi ile birlikte dünyanın ilk ya da ikinci en iyi oyuncusu olduğu düşünülen Ronaldo'nun ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu Real Madrid'deki performansı gösteriyor. Ronaldo, maç başına bir golden daha fazla attı. Sporting Lizbon'da oynadığı dönemde 2003'teki bir dostluk maçından sonra ManU'ya trasfer oldu. O maçtaki performansını gören United oyuncuları Ferguson'a transferi salık verdi. İlk günlerinde Thierry Henry gibiydi. Şova kaçıyor; sürekli olarak sahaya çıkamıyordu. Sonra, birden büyük bir çıkış yaptı. 2007-2008 yılında 42 gol attı. Hava toplarındaki gücü, serbest vuruşları ve rakipleri geçiş tarzı... Manchester United taraftarları Cantona'dan sonra gerçek bir kahraman arıyorsa, bu, Ronaldo olmalı.