BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

BBC, Savile hakkındaki taciz iddialarını 'inceleme' sözü verdi

İngiliz yayın kuruluşu BBC, eski program sunucusu Sir Jimmy Savile'nin küçük yaştaki kızlara tacizde bulunduğu yönündeki iddialara ilişkin "kapsamlı inceleme" sözü verdi.

Abone ol

BBC Genel Müdürü George Entwistle

İngiliz yayın kuruluşu BBC, program sunucusu Sir Jimmy Savile'nin çalışırken küçük yaştaki bazı kızlara tacizde bulunduğu yönündeki iddialara ilişkin "kapsamlı inceleme" sözü verdi.

BBC Genel Müdürü George Entwistle, polisin yapması gerekenler tamamlandıktan sonra "cevap bekleyen sorulara" yönelineceğini söyledi.

Entwistle ayrıca taciz iddiasında bulunan kadınlardan BBC'de yaşadıklarından ötürü özür diledi.

Son günlerde çok sayıda kadın, eski DJ ve sunucu Savile'in tacizine uğradıklarını açıkladı.

Bazı kadınlar 1980'lerde BBC'de tolerans gösterilen genel bir cinsel taciz kültüründen söz etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Pazar günü yaptığı açıklamada Savile hakkındaki iddiaların "şok edici" olduğunu ve BBC tarafından dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirtti.

BBC Genel Müdürü Entwistle taciz konusundaki polis soruşturmasına kurumun tüm kaynaklarını sunacaklarını ve bu soruşturma bittiğinde, hâlâ bekleyen sorulara cevap aranacağını, BBC'de o dönem neler olup bittiğine ve bu konuda kimsenin bilgi sahibi olup olmadığına bakılacağını söyledi.

Polis yetkilileri Savile hakkındaki iddiaları değerlendirdiklerini, henüz soruşturma başlatılmadığını bildirdi.

Cinsel taciz iddiaları

Sir Jimmy Savile

Savile 2011'de 84 yaşında hayatını kaybetti. 1960'larda Top of the Pops programını sunan Savile 1970 ve 80'lerde BBC 1'de başka bir programın sunuculuğunu yapmış, yardım kuruluşları için yaptığı çalışmalardan dolayı 1990'da 'Sir' unvanı almıştı.

Geçen hafta ortaya atılan iddialarda, Savile'in ününün doruğunda iken küçük yaştaki kızlara cinsel tacizde bulunduğu, bunların bazılarının BBC stüdyolarında gerçekleştiği ileri sürülüyor.

Benzer iddiaların daha önce de Newsnight adlı haber programında gündeme geldiği, ancak BBC açısından utanç verici olduğu ve 2011 Noel'inde Savile için hazırlanan anma programı ile çakıştığı için haberin yayımlanmadığı belirtiliyor.

İddialar çoğalıyor

BBC ayrıca personelinin kadınlara yönelik tacize göz yummasına ilişkin yaygın bir gelenek olup olmadığına ilişkin sorularla da karşı karşıya.

Bu arada BBC Radio 1 eski DJ'i Liz Kershaw, Cumartesi günü yaptığı açıklamada 1980'lerde kurumda çalışırken bir iş arkadaşının sürekli tacizine maruz kaldığını iddia etti.

Yayın sırasında elle tacize uğradığını, bu nedenle ses bile çıkaramadığını belirten Kershaw, şikayette bulunduğunda kendisine "Hoşuna gitmiyor mu? Yoksa lezbiyen misin?" dendiğini ifade etti.

Pazar günü ise komedyen Sandi Toksvig 1980'lerde BBC'de çalışırken "ünlü biri" tarafından taciz edildiğini, iş arkadaşlarına durumu anlattığında "herkesin bunu eğlenceli bulduğunu" belirtti.