BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,03
ALTIN 2.306,17
HABER /  SAĞLIK

Bayramda en çok bu meyveyi tüketin

Diyetisyen Yiğitcan ramazan sonrası beslenme ile ilgili önemli açıklamalar yaptı

Abone ol

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Diyetisyeni Serpil Uçar Yiğitcan, Ramazan Bayramı'nda konuklara hamur tatlıları yerine kayısı tatlısı ikram edilmesini önerdi. Yiğitcan, yaptığı açıklamada, ramazandan çıkan insanların birdenbire ağır yiyecekler tüketmemesi gerektiğini belirtti.

Geleneksel olarak bayramda misafirlere çok fazla ikramda bulunulduğuna dikkati çeken Yiğitcan, kapıyı çalan herkese şekerli, hamurlu tatlıların sunulduğunu söyledi. Bunların tüketilmesinden ziyade daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıların yenmesi gerektiğini belirten Yiğitcan, bu tatlıların daha hafif olduğunu dile getirerek, "Mesela kayısı tatlısı bayram için çok güzel bir ikram. Kayısı potasyum değeri yüksek olduğu için kalp damar sağlığı açısından da önemli, lif bakımından zengin, kan kolesterolünü düşürdüğü için kalp ve damar rahatsızlığı olanlara faydalı. Bu nedenle bu tatlıyı bayramda yapıp konuklarımıza ikram edebiliriz" diye konuştu.

Kükürtlü yerine natürel kuru kayısıyla tatlı yapılmasını isteyen Yiğitcan, "Natürel, diğer adıyla gün kurusu kayısıyı önce yıkayalım. Daha sonra içine ceviz koyalım. Bir miktar su, üstüne de şeker koyup altlarını tavada hafifçe kızarttıktan sonra üzerini Antep fıstığı veya cevizle süsleyerek gelen eşimize, dostumuza sunalım" dedi. Bayramda metebolizmayı hızlandırmak için azar azar, sık aralıklarla yemek gerektiğini vurgulayan Yiğitcan, öğün atlanılmamasını ve sıvı tüketimine dikkat edilmesini önerdi.

"Yavaş yavaş öğün arttırmalıyız"

Serpil Uçar Yiğitcan, mide ve sindirim sistemini yormamak için düzenli beslenmek gerektiğini belirterek, "Birdenbire çok fazla yemek mide ve sindirim şikayetlerine neden olacağı için yavaş yavaş öğünlerimizi artırmalıyız" ifadesini kullandı. Bayramda gazlı içeceklerin mideye ve sindirim sistemine uyarıcı etkileri olacağına işaret eden Yiğitcan, bu nedenle özellikle gazlı içecek yerine meyve suyu, komposto veya su tüketilmesini tavsiye etti.