BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,75
ALTIN 2.436,06
HABER /  SAĞLIK

Şeker alırken bunlara dikkat!

Hüseyin Kami Büyüközer, bayram şekeri alırken ‘E441 veya jelatin veya gelatin’ yazan ürünlere karşı ihtiyatlı olmayı öneriyor.

Abone ol

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, bayram şekeri alırken ‘E441 veya jelatin veya gelatin’ yazan ürünlere karşı ihtiyatlı olmayı öneriyor.

Büyüközer, “Bilhassa, yılda 5 bin ton civarında ithal edilen jelatinin büyük çoğunluğunun domuzdan ve helal kesilmemiş sığır ve benzeri hayvanlardan üretilmiş olduğu düşünülürse, şüpheden uzak durmak için jelatinli ürünlerden kaçınılmalıdır.” dedi. Hijyenik olmayan şartlarda üretilen bayat şeker ve çikolatanın sağlığı tehdit ettiğini belirten Büyüközer, marketlerdekinin yarı fiyatına ama sağlıksız lokum, çikolata, şekerleme türlerinin bayram geleneklerini yerine getirmek isteyen dar gelirli vatandaşı ‘tüketim tuzağı’na çektiğini ifade etti. Denetlemenin olmadığı yerlerde her türlü sahtekârlığın yapılabildiğinin, yaşanan acı tecrübelerden bilindiğini dile getiren GİMDES Başkanı, “Seyyar tezgâhlarda açıkta satılan şekerleme ürünlerinden kesinlikle uzak durulmalı. Büyük marketlerin ürünlerine de dikkat edilmeli. Tüketici, gıda ürünlerinin son kullanma tarihini iyi kontrol etmeli. Son kullanma tarihinin orijinal etiket baskısı mı, yoksa sonradan kaşe ile basılmış sahte bir tarih mi olduğuna dikkat etmeli. Rengi matlaşmış şekerlemelerin bayat olabileceği unutulmamalı. Kaliteli ve taze lokum ise üzerine baskı uygulandığında yayılmaz ve baskı kalktığında eski halini alır. Elle iki kenarından çekildiğinde lastik gibi uzamaması ve ele yapışmaması, lokumların taze olduğunu gösterir. Aksi olursa, o lokumu asla tüketmeyin.” uyarısını yaptı.