BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,32
HABER /  GÜNCEL

Bayraktar kurbanlık fiyatlarını açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarıyla ilgili tahminde bulundu.

Abone ol

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının iller bazında bu bayramda genel olarak geçen yıla yakın ya da daha düşük seyredeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Bayraktar, ''Fiyatların illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte hayvan başına büyükbaşta 2 bin lira ile 10 bin lira arasında, küçükbaşta ise 250 lira ile 1200 lira arasında değişeceği beklenmektedir'' dedi.

Şemsi Bayraktar, Ankara Atlı Spor Kulübü'nden düzenlediği basın toplantısında, dünya Gıda Günü, kurbanlık fiyatları, Okul Sütü Programı konularında değerlendirmelerde bulundu.

Bugünün, 1945 yılından bu yana gıda güvenliğine dikkat çekmek amacıyla ''Dünya Gıda Günü'' olarak kutlandığını anımsatan Bayraktar, dünya gıda fiyatlarının, iklim değişikliği ve kuraklık gibi doğal afetlerin yanı sıra gelişmiş ülkelerin tarımsal ürün ticaretindeki korumacı politikaları, gıdaya olan talebin artması, tarımda girdi fiyatlarının yükselmesi, tarım sektörüne yeterli yatırımın yapılmaması ve tarım ürünlerinin biyoyakıt üretiminde kullanılması gibi birçok faktörden etkilendiğini belirtti.

Gıdanın gelişmiş ülkelerce dünya siyasetini kontrol etmek amacıyla bir ''silah'' olarak kullanıldığını da iddia eden Bayraktar, tarımsal üretim fazlası olan bazı gelişmiş ülkelerin, kendi fazla üretimlerini pazarlayabilmek için az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ''gıda yardımı'' adı altında tarımsal ürün gönderdiğini ileri sürdü.

Bayraktar, ''Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere, tarımlarının çökmesine neden olan gıda yardımı adı altında yardımlar gönderilmesi yerine, tarımlarını sürdürülebilir kılacak destekler verilmelidir'' dedi.

KURBANLIK FİYATLARI

Bayraktar, Türkiye gibi Müslüman ülkelerde Kurban Bayramı'nın et tüketiminin olağanüstü arttığı bir dönem olduğuna işaret ederek, çok kısa zamana yığılan canlı hayvan talebinin de çeşitli sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi.

Kısa süre içinde milyonlarca hayvanın kurban olarak kesildiğini, bu talebin karşılanması için yoğun emek harcandığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

''Bu yıl hayvan fiyatlarının, illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte hayvan başına büyükbaşta 2 bin lira ile 10 bin lira arasında, küçükbaşta ise 250 lira ile 1200 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 8 ile 16 lira arasında, küçükbaşta kilogram başına 6,50 lira ile 16 lira arasında olacağı beklenmektedir. Fiyatların iller bazında bu bayramda genel olarak geçen yıla yakın ya da daha düşük seyredeceği tahmin edilmektedir.''

Üreticilerin bu yıl ellerinde yeterince hayvan olduğunu, halkın ''kurbanlık bulamayacağız'' diye endişelenmesine gerek olmadığını dile getiren Bayraktar, üreticilerin bu yıl da geçen yıl olduğu gibi satış ve fiyatlardan çok da umutlu olmadığını gösterdiğini bildirdi.

Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in ''kurbanlık ithal edilmeyecek'' sözünün, bayram öncesi düşük fiyatlar nedeniyle morali bozuk olan üreticilerin yegane tesellisi olduğunu da ifade etti.

ÜRETİCİLERİN SORUNLARI

Kurbanlık satışı yapan üreticilerin sorunlarına da değinen Bayraktar, üreticilerin son dönemde yem fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra kurbanlık satış yerlerine ödenen kiralar, besi başı canlı hayvan fiyatları ile nakliye ücretlerindeki artış, kişisel harcamalar gibi birçok sorunla baş etmek durumunda kaldığını bildirdi.

Bayraktar, ''Hayvan yetiştiricileri yüksek maliyet ve düşük ürün kıskacına girmiş, kredi borcu ödemelerinin başlamasıyla de sıkıntıları daha da artmıştır'' diye konuştu.

Et ve Balık Kurumu yetkililerinin, olumsuz durum yaşanması ve hayvan satışlarının istenilen miktarlarda olmaması durumunda üreticinin elinde kalan hayvanlarını bayram sonrası alacağını belirttiğini hatırlatan Bayraktar, kurumun üreticilerin maliyetlerini de dikkate alarak bir alım politikası geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hayvan yetiştiricilerinin vadesi gelen kredi borçlarının, yaşanan şartlar ve sektörden muhtemel kopuşlar da dikkate alınarak 1 yıl ertelenmesi, besicilere verilen hayvan başına 300 lira et desteği ile süt teşvik priminin artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üreticilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak ve yükselen kaba yem fiyatlarını düzenlemek amacıyla alınan ithalat kararı, sahada soruna çözüm getirmedi. İthalatın toplu alımlar şeklinde, uygun fiyata temin edilmesi, küçük çiftçilere uygun fiyat ve ödeme koşullarında dağıtılması yönünde çözümler üretilmelidir.''

Bayraktar, hayvan pazarlarında kurbanlıkların sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

OKUL SÜTÜ PROGRAMINI DESTEKLİYORUZ

Okul Sütü Programı'na ilişkin olarak da TZOB'un programı çok önemsediğini ve bu olumlu adımı sonuna kadar desteklediğini ifade eden Bayraktar, ''Bu kararı, haftada 3 güne düşürülmesine rağmen destekliyoruz. Hatta TZOB olarak bu programın başlatılmasının yanında ayrıca bu programın peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

SÜTTE MÜDAHALE KURUMU OLUŞTURULMASI

Bayraktar, sütte arz fazlalığı sorununun sadece Okul Sütü Programı ile aşılamayacağını, hayvancılıkta müdahale kurumu kurulması gerektiğini; bunun, istikrar için şart olduğunu belirterek, müdahale kurumu olmadığında, 2008'de de görüldüğü gibi hayvancılıkta büyük sorunlar yaşanacağını söyledi.

Sütte Müdahale Kurumu'nun, Et ve Balık Kurumu bünyesinde oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını anımsatan Bayraktar, bu kurumun bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini, bu şekilde fiyat istikrarının sağlanacağını kaydetti.

Bir ülkede süt hayvancılığının geliştirilememesi halinde et ithalatının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Bayraktar, ''2008 yılındaki gibi bir kriz yaşanmaması için bir an evvel sütte müdahale kurumu oluşturulması lazım'' diye konuştu.