BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Baykalın şaşırtan isteği

Baykal " AK Parti 2 sene daha iktidarını sürdürsün" dileğinde. Bu şaşırtan isteğin nedeni oy hesabı. Kılıçdaroğlu için ise enteresan yorumları var.

Abone ol

CHP lideri Deniz Baykal CNN Türk'te katıldığı 7/24 programında canlı yayında gündemi değerlendirdi. "AKP 2 sene daha iktidarda kalsın" dedi. Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye başkan olması konusunda da "Bir siyasi parti belli bir başarıya geldi, genel başkanını değiştirelim anlayışı çok nahiv bir anlayış, başarısızlığı daha önce kanıtlanmış bir anlayıştır." diye düşüncelerini belirtti.

Baykal şunları söyledi;

1,5 SENEDE 8 PUAN KAYIP ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYIP

Yüzde 39 da başarı sayılabilir tabii ama ben oran verirken şunu demek istemiştim. Eskiden Ak Parti yükselen bir durumdaydı. O durumun sürmesi için gerekli olan oy oranını söyledim. Seçimden önce bir araştırma partisi yüzde 51'leri açıklamıştı. Herkesin beklentisi oydu. Ama 1,5 senede 8 puanlık önemli bir oy kaybı yaşandı. Türkiye'nin tüm bölgelerinde oy kaybı yaşandı. İktidarın oyları eridi.

NEDEN YÜZDE 52 DEDİ?

Peki bu oy kaybı ne zaman gerçekleşiyor. İktidardayken kaybediyor. İktidardaki parti oy kaybetmez mi? Kaybeder ama yerel seçimlerde durum farklı. Çünkü seçimlerden sonra hükümet devam edecek. Bunu destekle sana hizmet gelecek' diyor. Bunun ekstra bir ağırlığı vardır. Vatandaş da "ona oy vereyim" diyor. Ben yüzde 52'yi hak eder demedim, bu kampanyanın ardından bu olur demek istedim.

AKP 2 YIL DAHA İKTİDARDA KALSIN
 

[PAGE]

AKP'NİN TOPARLANMASI ZOR OLUR

Valiler ana muhalefet partisiyle polemiğe kalktı. Nereden cesaret aldı? Türkiye'de medya üzerinde, yargı üstünde muazzam baskılar yapıldı. AKP bunu başarılı sayar, hiç tartışmam. Yolun açık olsun derim. Ben sadece yeni bir dönem açıldı diyorum. AKP artık düşüşe geçti. Bu devam eder. Bundan sonra toparlaması da güçtür. Bunu görüyorum. 8,5 oranlık oy kaybı, genel seçimde çok daha yüksek bir oy kaybı yaşaması doğal karşılanır.

AKP 2 YIL DAHA İKTİDARDA KALSIN

AKP 2 yıl daha iktidarda kalsın dememizin sebebi şudur: Şu anda bir ekonomik kriz var. Tedbir almanın zorunlu olduğu bir dönemde "haydi, sen yenildin" diye bir erken seçim baskısı yapmamız şık değil. Zaten çoğunluk AKP'nin elinde, isterse erken seçime gider. Bizim baskı yapmamız kaos yaratır. Ama şu gerçek ki yarın seçim yapılsa sonuç çok ama çok değişik olur. Seçim olursa başımızla beraber, hemen gireriz ama şu anda yapılması gereken tek şey ekonomik kriz için önlem almak zorunluluğu...

KILIÇDAROĞLU'NUN DEĞİL, CHP'NİN BAŞARISI
 

[PAGE]

KILIÇDAROĞLU'NUN DEĞİL, CHP'NİN BAŞARISI

Bu seçim kampanyasında başarısıyla dikkati çeken pek çok arkadaşımız var. Sayın Kılıçdaroğlu da bu arkadaşlarımızın arasında. Bunun getirisi parlamento seçimleri için çok olacak. Sadece İstanbul'da değil, Edirne'de, İzmir'de, Aydın'da, Antalya'da... CHP'nin başarısının bir parti başarısı olduğuna işaret etmek istiyorum. Bu başarının tümünü görelim. Ben CHP'nin genel başkanı olarak tüm başarıları sunmak zorundayım. Başarı örgütsel başarıdır. Kılıçdaroğlu açısından beni mutlu eden medyanın Kılıçdaroğlu'na özel bir ilgi göstermesi... Çünkü biz medyayla ilişkilerinde problemli bir partiyiz. İstanbul'da hem il başkanımız Gürsel Tekin'in, hem de Kılıçdaroğlu'nun onları etkileyen, CHP'yi kredi açmasını sağlayan bir durum var.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İYİ BİR PARTİ BAŞKANI OLUR MU?

Olabilir neden olmasın. Her yere layık olduğunu düşündüğüm değerli bir arkadaşımdır. Ama bir parti başkanlığı karmaşık konular. Bir siyasi parti belli bir başarıya geldi, genel başkanını değiştirelim anlayışı çok nahiv bir anlayış, başarısızlığı daha önce kanıtlanmış bir anlayıştır. Siz Kemal Bey'i daha yeni keşfettiniz. Ben çok daha önce keşfettim. Siz Kemal Bey'i gördünüz, daha görmediğiniz çok Kemal Bey'ler var bu partide...

İKTİDARI KİM KORKUTMUŞ?
 

[PAGE]

GÜNEYDOĞU'DA DURUM

DTP konusunda bu iktidar tam bir çelişkiler yumağı... DTP nedir? Demokratik bir parti midir, değil midir? Hükümet DTP ile ilgili olarak izah edilmesi imkansız bir tablonun içinde. Bazen sahiplenip kullanmak istemenin, bazen mücadele etmelerinin sorumlusu kendileri. Güneydoğu'da istedikleri sonucu alamadılar, DTP'yi daha güçlendirdiler. Başbakan "korkutma politikasıyla oy aldı" diyor. Kim ikdidarda da korkutma politikası yapıyor? Başbakan "korkuttular" diye yakınıyor.

CHP'NİN GÜNEYDOĞU POLİTİKASI

Biz herkese saygı gösteriyoruz. Herkesin etnik kimliğine saygı gösteriyoruz. 20 yıl önce bir rapor yayınladık. Türk devleti bir ırk devleti, bir kafatası devleti değildir dedik. Bunlar yetmiyorsa bizim oy almamıza buna da saygı gösteririz. Yanlış anlaşıldıysak, kendimizi anlatacağız. Onların dertlerini çözme yükümlülüğünde olduğumuzu biliyoruz. Bundan sonra daha da çabalayacağız...