BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.396,74
HABER /  POLİTİKA

Baykalın laiklik endişesi

Genel lideri Baykal, Başbakan Erdoğan'ın türban konusunda tereddüte kapıldığını iddia etti

Abone ol

Genel Başkanı Deniz Baykal, türbanla ilgili anayasal değişikliğin geçerli olup olmayacağı konusunda "bir tereddütün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zihnine girdiğinin anlaşıldığını" öne sürerek, "Başbakan, YÖK kanunu'nun 17. maddesinde yapılacak değişikliği askıya aldıklarını, anayasa değişikliğiyle ilgili anayasa mahkemesi kararını bekleme gereği duyduklarını söylemiştir" dedi.

Baykal, 2007 Mülkiye Büyük Ödülü'nün Prof. Dr. Sadun Aren'e verilmesi dolayısıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yapılan törene katıldı.

Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, "Bugün Başbakan'ın yaptığı açıklama bu konuyla ilgili olarak izlenmekte olan politikanın bir açmazla karşı karşıya kaldığını ortaya koymuştur" dedi.

Baykal, AK Parti ve MHP'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakmak için bir mutabakat metni imzaladıklarını, bu metnin önce Anayasa değişikliği ardından da değişikliği yaşama geçirmek için bir yasal düzenleme yapılmasını öngördüğünü söyledi.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olay, artık yapılan anayasayı değiştirme girişiminin anayasanın ruhuyla, özüyle Anayasamızın temel ilkeleriyle gerçekten bağdaşmayacağı konusunun Başbakan'ı da etkilemeye başladığını, Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararla ilgili olarak Başbakan'ın da yeni değerlendirme ve kaygı içine girdiğini ortaya koymaktadır."

Baykal, "Bütün Türkiye'yi karıştıran, ayağa kaldıran, kaygı verici gerilimleri, kutuplaşmaları ortaya koyan, Türkiye'nin dünyadaki yerini tartışmaya açan bu teşebbüsün bugün gelinen noktada ülkeye ne kazandırdığının sorgulanması gerektiğini" söyledi.

Laiklik tehlike altında

Yapılan düzenlemenin uygulamayı hiçbir şekilde etkileyemeyeceğinin hukuki olarak da ortada bulunduğunu savunan Baykal, "bu girişim siyasi istikrarsızlık girişimi olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

"Düşüncelerimiz ortada, Türkiye'de laikliğe yönelik ciddi bir tehlikenin açıkça ortaya çıktığı tartışma götürmez bir gerçek" diyen Baykal, "Bizim peşinde olduğumuz Cumhuriyet laikliğidir, Osmanlı laikliği değildir. Türkiye'nin aradığı da Osmanlı laikliği değildir. Elbette laikleşme süreci Cumhuriyetten önce başlamıştır ama Türkiye'de laiklik Cumhuriyet döneminde ortaya çıkmıştır ve bizim onu o şekliyle koruma durumumuz vardır" diye konuştu.