BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Baykal Şemdinli'den tedirgin

CHP Lideri Deniz Baykal Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere bazı konularda endişelerini dile getirdi. Baykal'a göre Şemdinli olayları her an örtbas edilebilir.

Abone ol

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı’nın görev süresinin uzatılması ve cumhurbaşkanlığı tartışmalarının çok yanlış ve sakıncalı olduğunu söyledi. Baykal, “Keşke Özkök gibi biri Cumhurbaşkanı olsa” dedi.

Özkök’ün daha önce bir açıklama yaptığını hatırlatan Baykal, “TSK içinde farklılaşma olduğu izlenimini verecek türde yaklaşımlar çok sakıncalıdır. TSK kuralları oturmuş bir kurumdur, ne zaman ne yapacağı bellidir” dedi.

AKP’nin Genelkurmay Başkanı’nı Cumhurbaşkanlığı’na aday olarak düşünmesine ihtimal vermediğini söyleyen CHP lideri “Böyle bir şey mümkün değil. Özkök’ün ahlakı zihniyeti cumhurbaşkanlığına yakışır ama AKP’nin böyle olacağını sanmıyorum. Keşke Sayın Özkök gibi birisi önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanı olsa” diye konuştu.

ŞEMDİNLİ OLAYLARI

Baykal, Şemdinli olaylarının örtbas edileceğinden endişelendiğini de açıkladı. Baykal bu konudaki endişelerini şöyle dile getirdi:

“Şemdinli soruşturması Meclis Araştırma Komisyonuna havale edilirse yazık olur. Komisyonun işlevsel bir konumu yoktur. Yargı süreci, idari soruşturma ayrı bir süreçtir. Kamuoyunu aydınlatacak sonuçlar buradan çıkacaktır. Burada önemli olan iktidarın tavrıdır. İktidar sadece temennisini ileterek bu konu aydınlatılamaz. İktidar bu konunun gereğini yerine getirmelidir. Sürecin işleyişinin kamuoyunun beklentilerine cevap verecek biçimde olacağından kuşkuluyum. Olayın örtbas edilebileceği endişem var.”

’HÜKÜMET TERÖRÜN ÖNEMİNİ KAVRAYAMADI’

Hükümet terör konusunun önemini kavrayamadığını söyleyen Baykal, iktidarın olaylara seyirci kaldığını öne sürdü. Baykal, “Daha önce Genelkurmay İkinci Başkanı teröre karşı bir koordinasyon birimi kurulmasını istemişti. Başbakan o zaman gerek yok demişti. Şimdi bugün terör ve güvenlik zirvesi toplanıyor. Türkiye Başbakan’ı ikna etmeye çalışıyor” dedi.

‘ERDOĞAN TUZAĞA DÜŞÜYOR’

Başbakan’ın Hakkari’deki açıklamalarına da değinen CHP lideri, hükümetin sorunu yanlış ve ters söylemlerle çözmeye çalıştığını söyledi. Türk kimliğinin bir etnisite kimliği olmadığını savunan Baykal, “Türk kimliğini alt kimlik olarak kabul edemeyiz. AB Lozan’ı tartışmaya açmak istiyor, oradaki azınlık tanımını yetersiz buluyor. Başbakan da bu tuzağa düşüyor. Başbakan’ın kafası karışık, yanlış şeyler söylüyor. Türkiye’yi bir altkimlikler toplamı görürsek Balkanlaşma, Yugoslavyalaşma, Iraklaşma gibi tehlikeler doğar” diye konuştu.

TED