BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Baykal HEPten öfkelendi

Baykal : O zamanki SHP yöneticilerine gösterdiğim tepkiden, yönetimden ayrılmışım.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önce AKP'li Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan'ın, ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Gaziantep'te gündeme getirdiği, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) - Halkın Emek Partisi'nin (HEP) 1991 yılındaki işbirliğine yönelik eleştirileri yanıtladı. Baykal, 'Ben o zaman bu işbirliğine tepki gösterip, SHP'den ayrıldım. Ancak ben SHP'den ayrıldıktan sonra, yıllarca bugünkü AKP sözcülerinin desteğiyle o hükümet devam etti' dedi.

Diyarbakır olaalarının ardından tırmanan şiddet eylemleri konusunda geçen hafta salı günü TBMM'de İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun bilgi verdiği görüşmede, AKP Grubu adına söz alan Köksal Toptan, SHP-HEP işbirliğini gündeme getirmiş, Baykal ise oturduğu yerden sert tepki göstermişti. Başbakan Tayyip Erdoğan da, önceki gün Gaziantep konuşmasında, aynı işbirliğini hatırlatarak Baykal'a, 'O gün işbirliği yaptığınız insanlar, bugün PKK'nın üst düzey liderleri' sözleriyle yüklenmişti. AKŞAM'a konuşan CHP Lideri Baykal, bu eleştirilere karışı şu yanıtları verdi:

TOPTAN BAKAN OLDU

1991'deki bu işbirliğine karşı çıktım. Bu, bilinen bir tarihi vakadır. Ben, seçim sonrası kurulan kabinede de bakan olmayı reddettim. Ancak benim bakan olmayı bile reddettiğim kabinede, HEP'lilerin desteğiyle Köksal Toptan, bakanlık yapıyordu. Ben, bir yıl sonra da SHP'den ayrılıp, CHP'yi kurdum. Ben ayrıldıktan sonra da bugün AKP'nin sözcülüğünü yapanların desteğiyle, o hükümet devam etti. Önce bu tespiti yapmak lazım.

HESABINI DA SORDUM

O zamanki SHP yöneticilerine gösterdiğim tepkiden, yönetimden ayrılmışım. Bununla da yetinmemiş, onlara meydan okuyup, kurultayda karşılarına çıkıp aday olmuşum. Yani yaptıkları yanlışların hesabını sormuşum. Bunlar ise (Erdoğan ve Toptan) o yanlışlığın meyvesini toplamışlar, şimdi de çıkıp bana hesap soruyorlar ki, bu, abesle iştigaldir.

A. Rezzak ORAL / ANKARA