BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.445,94
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal elinin tersiyle itti!

Paket CHP'ye sunuldu. CHP heyeti kapıda karşıladı ama arkalarından yaptıkları açıklama o kadar da sıcak değildi.

Abone ol

Anayasa Paketi CHP'ye sunuldu. Hakkı Süha Okay "Bu pakete destek vermeme yönündeki irademiz devam ediyor" dedi. Baykal da "Anayasayı AKP'leştirme girişimi dayatmaya çalışıyorlar"

Hükümet yetkilileri paketi sunmak üzere CHP Genel Merkezi'ne gitti.  CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu AK Parti heyetini kapıda karşıladı.

Görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

BAYKAL'DAN İLK AÇIKLAMA 

Baykal da Anayasa Değişikliğine ilişkin " Bu bir AKP projesidir. Bu anayasayı AKP'lileştirme girişimidir. AKP mutfağından çıkmadır. Herkese dayatıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası böyle hazırlanmaz, böyle değiştirilmez" dedi!

AK PARTİ'NİN KORKULARI YÖN VERDİ

Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından oy birliğiyle kabul edilmiş olan AKP'nin kendi mutfağında hazırladığı teklifin Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Yüce Divan yargılamasını da kapsamına alması çok manidardır. Çünkü, bu Anayasa değişikliğine AKP'nin korkuları yön vermektedir.

Kapatılma korkusuyla yaşayan AKP, Anayasa Mahkemesini, gelecekte Yüce Divanda yargılanmaktan korkan AKP Yönetimi Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan olarak görev yapma sorumluluğunu ve hukuk ile yüksek yargı ile karşı karşıya gelen AKP, bağımsız yargıyı, bağımsız yargının güvencesi olan HSYK'yı hedef almaktadır.

Bu değişiklik girişimi, AKP'nin korkularının Anayasa değişikliğine yansımış halidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bu anlayış ve bu zihniyetle değiştirilmesi kabul edilemez. AKP projesi olan bu girişim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı AKP'lileştirme girişimidir.''

Görüşme sonrası bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Henüz detaylı inceleme yapmadık ama bu pakete destek vermeme yönündeki irademiz devam ediyor. AK Parti ile böyle bir paket anlamında beraber olmayacağız. Geçici 15. madde tek başına gelirse, anayasa metninden çıkarılması için destek veririz" dedi.

CHP NELER İSTEDİ?

  • Dokunulmazlıklar kaldırılsın. Şu an 550 milletvekiliyle ilgili 664 dosya bulunuyor.
  • Öneriye göre ancak iktidar partilerinin kapatılması zorlaştırılıyor, muhalefet partileri kapatılabilir gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.
  • Parti paketin tümüne karşı çıkıyor. Hiçbir şekilde şartlı destek de vermeyecek.
  • CHP: Darbecilere yargı yolunu açan geçici 15. maddeyi kaldırmak için AKP düzenlemeyi hemen getirsin ve tek başına anayasadan çıkaralım. Anayasa paketine bunu sokmak siyasi bir manevradır.
  • HSYK'ya yönelik değişiklikle AK Parti yargıyı teslim almak istiyor. Anayasa paketinin aslında tek amacı HSYK'nın yapısını değiştirmek. HSYK'dan Adalet Bakanı ve müsteşarı çıkarılsın.
  • Bazı maddeler ayrı olarak gelirse, CHP bunları 367 oyla Meclis'ten geçirmeye hazır.