BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,10
ALTIN 2.470,60
HABER /  POLİTİKA

Baykal 367yi kabus yaptı

CHP lideri Baykal, 367 konusunda ortaya kabus gibi bir senaryo koydu. 367 iptal olursa "çatışma çıkar" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimini Anayasa Mahkemesi'ne götüren CHP lideri Deniz Baykal, 367 konusunda iki senaryo yazdı.

Birinci senaryo 367 konusunda Anayasa Mahkemesi'nin itirazı haklı bularak seçimi iptal etmesi. Bu iyi senaryo. Bu noktada artık hükümet erken seçim kararı almak zorunda kalır.

Baykal'ın ifadesi şöyle;
"Anayasa Mahkemesi'nin kararı bundan sonraki gelişmeleri belirleyecek. 367 bulunmadan seçilemez kararı çıkarsa bu Türkiye'nin önünü geçici bile olsa açacaktır. İçinde bulunduğumuz gerilim konjektürü ortadan kalkar. Bu durumda seçim süreci başlar."

Baykal'ın 367 konusunda çizdiği felaket senaryosu ise şöyle. Anayasa Mahkemesi 367'yi iptal etmezse Türkiye çatışma ortamına girer.

Baykal'ın sözleri şöyle;

"Mahkeme 367'ye gerek yok derse bu Türkiye'yi çok tehlikeli bir çatışmaya sürükler. Bunu hukuk ve siyasetin el birliği ile aşmak zorundadır. Türkiye’nin içinde bulunduğu bunalımdan çıkış için erken seçim büyük önem taşımaktadır. Erken seçiminin bizatihi kendisi çözüm değildir. Çözüm erken seçimde Türkiye'yi bu krize sürükleyen bu hegomonyayı değiştirmektedir."

'BU NOKTA ÜZÜNTÜ VERİCİ'

Türkiye'nin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyduğunu belirten Baykal, bundan iktidarı sorumlu tuttu. Baykal, "Bütün bu süreçten iktidar sorumludur" dedi.

İKTİDAR SEÇİMDE OY KAYBEDER

İktidarın seçimlere gidilmesi durumunda bu süreç nedeniyle oy kaybedeceğini savunan Baykal, 12 Mart muhtırası ve 28 Şubat'ı buna örnek verdi. Baykal, "Halkımız devlet kurumlarıyla çatışan siyasi iktidara destek olmaz. Tablo öyle bazılarının zannettiği gibi değildir" dedi.

Meydanlarda kendini gösteren büyük gücün sandığa yansımayacağı yönünde kaygılar olduğunu hatırlatan Baykal, "O gücün ortaya çıkışı nasıl sağlandıysa, sandığa yansıması da aynı şekilde sağlanacaktır" diye konuştu.

SOLDA BİRLEŞME İSTEKLERİ

Cumhuriyet Mitinginde halkın hem tehlikeye dikkat çektiğini hem de çareyi söylediğini belirten Deniz Baykal, CHP'nin birleşmeye kapılarını sonuna kadar açtı. Deniz Baykal, "Tehlike belli, çare de belli. Çare bütün güçlerin birleşmesidir. Ulusal bütünleşmeye CHP olarak her türlü katkıyı vereceğiz" dedi..