BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.472,29
HABER /  POLİTİKA

Kutan krize nasıl bakıyor?

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, krize nasıl bakıyor? Kutan laiklikliğin tarifind sorun olduğunu iddia etti.

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, ''Biz Saadet Partisi olarak diyoruz ki evrensel standartlara uygun bir laiklik anlayışını herkesin olmazsa olmazı, devletin temel niteliklerinden biri olarak kabul etmeliyiz'' dedi. Kutan, partisinin kadın kollarınca Metropolitan Otel'de düzenlenen ''Toplum ve Aile Saadeti Sempozyumu''na gelişinde gazetecilerin Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin sorularını yanıtladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasının gece geç saatlerde ve internet sitesinden yayınlanmasını ''hayretle karşıladıklarını'' belirten Kutan, daha önce buna benzer bir uygulamanın olmadığını savundu. Türkiye'nin ciddi bir gerginlik içinde olduğunu, ancak bu gerginliğin Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasının ardından ortaya çıkmadığını belirten Kutan, son dönemdeki gelişmelerin toplumu adım adım kutuplaşmaya götürdüğünü söyledi. Yaşananların vatandaşların kafasında ''Ne oluyor?'', ''Türkiye adım adım 28 Şubat sürecine mi gidiyor?'' sorularını oluşturduğunu kaydeden Kutan, şöyle konuştu:

''Genelkurmay Başkanlığı'nın bildirisi ağırlıklı olarak laiklik meselesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Biz Saadet Partisi olarak diyoruz ki evrensel standartlara uygun bir laiklik anlayışını herkesin olmazsa olmazı, devletin temel niteliklerinden biri olarak kabul etmeliyiz.'' Anayasada devletin temel nitelikleri olarak yalnızca laikliğin değil, demokrasi ve hukuk devleti olma özelliğinin de bulunduğunu hatırlatan Kutan, ''Meseleyi yalnızca laiklik değil, demokrasi ve hukuk açısından da ele almak zorundayız'' dedi.

Hükümetin bugün yaşananları zamanında gerekli uyarıları dikkate alarak önleyebileceğini de savunan Kutan, cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini ifade etti. Kutan, ''AKP yönetimindeki kişiler vaktiyle milli görüş saflarındayken Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi görüşünü ısrarla söylerlerdi. Eğer böyle bir değişiklik yapsalardı kimse bu konuda söz söyleyemezdi, imalar olmazdı'' diye onuştu. Bundan sonra soğukkanlı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini dile getiren Kutan, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin niteliklerinin anayasada belirlenmiş olduğunu hatırlattı.