BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.434,95
HABER /  POLİTİKA

Baydemirin küfürlü sözleri caiz mi?

Baydemir bağıra bağıra küfretti, o sözlere bir de ayetli savunma getirdi. Peki ilgili ayet bu sözlere gerekçe mi? İşte cevabı;

Abone ol

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, küfürlü açıklamalarını savunurken, Nisa Suresinin 148. ayetini okuması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, "Olayın bilimsel tarafını söyleyecek olursak, hiç kimse yaptığı bir yanlışı ayete dayanarak belgelendiremez. Buna kimsenin yetkisi yok. Ayet bize hiçbir zaman küfretmeyi emretmiyor, buna izin de vermiyor." diye konuştu.

Ayetlerin, kendinden önceki ve sonrakilerle hangi bağlamda olduğuna bakılması gerektiğinin altını çizen Yeprem, "O bağlamda bakıldığında, Nisa suresinin 148-149. ayeti hiçbir zaman kişinin küfretmesine izin vermez. Kötü söz lafı kişinin küfretmesi anlamına gelmiyor. Ancak, başka kişilerden zulme uğrayan kişilerin, kendilerine zulüm edenlerin yaptıklarını söylemeleri mümkündür. Onlara küfretmek değil, yaptıkları kötülükleri söylemeleri mümkündür. Ama bunları affetmeleri Allah katında daha sevaptır." ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Ünal da Nisa suresi 148. ayetin küfretmeye delil olarak kullanılamayacağını vurguladı. Ünal, zulme uğrayanın kendisine yapılan zulmü açıklaması anlamının yanı sıra, aynı zamanda uygun bir şeklide tepkisini dile getirmenin de olduğunu söyledi. Prof. Ünal, şöyle dedi: "Allah'a havale etmek, Allah'tan onun cezasını beklemek, Allah kahretsin demek. Bunlar tepkidir. Kişi tepkisini dile getirirken, ağızdan beddua çıkarsa (küfür değil) bundan dolayı sorumlu olmaz."