BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Bayan Uzanları tutuklanma talebine ret

Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu Uzan ailesi üyesi bazı sanıkların "zimmet", "dolandırıcılık" ve "hileli iflas" suçlarından 3 ayrı davada yargılanmalarına devam edildi.

Abone ol

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "özel banka parasını zimmete geçirmek" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından görülen davanın duruşmasına, Cem Uzan ile annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Akay Uzan katılmadı. Duruşmada 18 sanıktan 10'u hazır bulundu.

Cem Uzan hakkında çıkarılan tutuklama kararına Uzan'ın avukatı tarafından itiraz edildiğini belirten mahkeme heyeti başkanı, itirazı değerlendirmek üzere dosyanın İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ve tutuklamaya yapılan itirazın bu mahkeme tarafından reddedildiğini açıkladı.

Duruşmada söz alan cumhuriyet savcısı, dava dosyasının mahkemece seçilecek bilirkişi heyetine verilmesini ve bu heyete gerektiğinde ilgili bankada her türlü inceleme yapma yetkisinin tanınmasını istedi.

Mahkeme heyeti, TMSF avukatlarının Cem Uzan'ın annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Uzan hakkında tutuklama kararı verilmesi talebini reddetti. Mahkeme heyeti, dosyasının bilirkişiye gönderilerek bazı incelemeler yapılıp, rapor hazırlanmasına kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

"DOLANDIRICILIK" DAVASI

Bu arada, aynı mahkemede "zimmet", "dolandırıcılık" ve "devlete karşı dolandırıcılık" suçlamalarıyla görülen davaya Cem Uzan, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan katılmazken 34 sanıktan 17'si hazır bulundu.

Duruşmada söz alan cumhuriyet savcısı, toplanan maddi delillerle birlikte iddia ve savunmaların değerlendirilerek yargılama konusu eylemlerde bankanın zarara uğratılıp uğratılmadığını ve uğratılmışsa sanıkların ve sorumluluklarının ayrı ayrı gösterilerek uzman kişilerden seçilecek heyetçe rapor hazırlanmasını istedi.

Cem Uzan hakkında yokluğunda verilen tutuklama kararının sürdürülmesine, sanığın kırmızı bültenle aranmasına ve yakalandığında Türkiye'ye iadesi için yapılan işlemlerin sonucunun beklenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişiye gönderilerek bazı incelemeler yapılıp, rapor hazırlanmasına karar verip bu davayı da erteledi.

"HİLELİ İFLAS" DAVASI

Öte yandan, TMSF tarafından 2003 yılında el konulan İmar Bankası'nın hileli iflasına neden oldukları öne sürülen Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanık hakkında açılan davanın görülmesine de İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Bu davanın duruşmasına, başka suçtan tutuklu sanıklar Bahattin Uzan, Hilmi Başaran, Mustafa Akar ve Tacettin Pak'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu toplam 28 sanık katıldı.

Mahkeme heyeti başkanı, Cem Uzan hakkında çıkarılan tutuklama kararına yapılan itirazın İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildiğini açıkladı.

Cem Uzan'ın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, TMSF avukatlarına zaman aşımı konusunda diyeceklerini hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.