BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.498,62
HABER /  GÜNCEL

Batıyorlar ama Türkleri istemiyorlar!

Ekonomik darboğaza giren Yunanistan hükümeti ülke kaynaklarını satışa çıkardı ama batmanın eşiğine gelen Yunanlılar...

Abone ol

Kapa Kamuoyu Araştırmalar Şirketi'nin ülke çapında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre, Yunanlılar, Yorgo Papandreu hükümetinin satışa çıkarmaya hazırlandığı devlet kuruluşları ve devlete ait gayrımenkulleri Türklerin satın almasına tamamen karşı çıkıyor.

"Yunan devlet serveti için hangi ülkelerin yatırım yapmasını isterdiniz?" sorusuna "Türkiye" cevabı verenler sadece yüzde 2.4 oldu ve Türkiye listede son sırayı aldı.

Yunanlılar, özelleştirme ve devlete ait gayrimenkullerin Rusya (yüzde 48.9), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 45) ve Çin (yüzde 42.2) tarafından satın alınmasını tercih ediyor. Listeyi, İskandinav ülkeleri (yüzde 31.7), Fransa (yüzde 27.3), ABD (yüzde 25.7), Almanya (yüzde 20.7) İngiltere (yüzde 7.9 ve Balkan ülkeleri (yüzde 3.2) tamamlıyor.

Türkiye'de yaklaşık 480 Yunan şirketinin faaliyet göstermesi ve Yunan yatırımlarının 5 milyar euro'ya ulaşmasına karşın, Yunanistan'daik Türk yatırımları yok denecek kadar az. Türk işadamlarının Yunanistan'a yatırım yapma niyetlerine ilişkin haberler, Yunan medyasında olumsuz değerlendirmelerle yer alıyor.

"BAD BANK" FORMÜLÜ

Bu arada, karlarında büyük düşüş yaşayan ve uluslararası para piyasalarında kredi bulmakta zorlanan Yunan bankaları için "Bad Bank" (Kötü banka) formülünü inceliyor. "Bad Bank" kurulursa, Yunan bankalarının tümü kötü varlıklardan temizlenerek "Good Bank" (İyi banka) olacak.

Yunanistan'daki bankaları kötü varlıkları kasalarında bulunan 80-90 milyar euro'luk devlet tahvilleri oluşturuyor. Ekonomi Bakanlığı bu tahvillerin kurulacak "Kötü Banka"da toplanmasını planlıyor. Devlet tahvilleri, devlet güvencesindeki "Kötü Banka" tarafından Avrupa Merkez Bankası'ndan nakit sağlamak amacıyla teminat olarak kullanılacak.

Kötü varlıklarından kurtulacak Yunan bankaları da uluslararası para piyasalarında daha cazip hale gelecek. İspanya'da batık konut kredileri için uygulanan "Kötü Banka" formülü sayesinde Yunan bankalarının çok daha kolay kredi bulabilecekleri tahmin ediliyor.