BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.423,60
HABER /  GÜNCEL

'Batılı ülkelerin mülteci şikayeti abartılı'

Dünya Mülteciler Günü sebebiyle Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan raporda, yoksul ülkelerin dünyadaki mültecilerin yüzde seksenine ev sahipliği yaptıklarını söylendi.

Abone ol

Dünya Mülteciler Günü'nde, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir rapor, dünya üzerindeki mültecilerin büyük kısmına yoksul ülkelerin ev sahipliği yaptığını gözler önüne serdi.

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği'niden Antonio Guterres rapor hakkında yaptığı açıklamada dünyanın yoksul ülkelerinin toplam mültecilerin yüzde seksenine kapılarını açmış olduklarını söyledi.

Raporda en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Pakistan olurken, Birleşmiş Milletler sorumluluğu altındaki 15,4 milyon mülteci Irak ve Afganistan'de bulunuyor.

"Denizin içindeki su damlası"

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği'nden Guterres, büyük nüfus gruplarının zorunlu olarak yer değiştirmek zorunda kalmasının yarattığı farklı sorunların altını çizti.

Guterres ayrıca, ortaya çıkan tüm sorunlara rağmen, Batılı ülkelerin bu süreçten aşırı derecede etkileniyor oldukları yönündeki şikayetlerini ise "abartılı" olarak değerlendirdi.

Farklı orta doğu ülkelerinde yaşanmakta olan toplumsal hareketlilikler sebebiyle ülkelerini terkedip Avrupa'ya sığınmak amacıyla İtalya'nın Lampedusa adasına ulaşan binlerce sığınmacıyı ziyaret eden Antonio Guterres burada yaptığı açıklamada "Avrupa'ya yönelen sığınmacılar denizin içindeki su damlası gibi" dedi.

Sığınmacıların Avrupa dışındaki birçok başka ülkeye de yönelmiş olduğunu altını çizen Birleşmiş Milletler yetkilisi, Libya'yı terkeden bir milyon insanın yalnızca yüzde ikisinin Avrupa'ya yöneldiğini belirtti.