BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın gözü kulağı bu konuşmada

Suriye'de güvenlik güçleri protestoculara karşı operasyonlarını sürdürürken, Cumhurbaşkanı Beşar Esad son iki aydır ilk kez ulusa sesleniş konuşması yapmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Esad, protestoların engellenememesi üzerine daha uzlaşmacı bir tutum sergilemeye çalışıyor

Suriye'de güvenlik güçleri protestoculara karşı operasyonlarını sürdürürken, Cumhurbaşkanı Beşar Esad son iki aydır ilk kez ulusa sesleniş konuşması yapmaya hazırlanıyor.

Resmi haber ajansı, cumhurbaşkanının "mevcut olaylarla" ilgili konuşacağını duyurdu.

Esad'ın son televizyon konuşmasında verdiği tavizler hükümet karşıtı protestoların yatışmasını sağlayamamıştı.

Bu arada, ülkenin kuzeybatısındaki askeri operasyonlardan kaçan binlerce kişi Türkiye sınırı boyunca kurulan kamplarda yaşamaya devam ediyor.

Türkiye-Suriye sınırına sığınan bazı Suriyeliler, ordunun Cisr el Şugur'dan kaçanlara yardım sağlayan sınır kasabası Bdama'ya giriş çıkışları yasakladığını söylüyor.

Haber ajansları Cumhurbaşkanı Esad'ın bugün yapacağı konuşma ile ilgili başka ayrıntı vermediler.

Suriye'nin Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi ise Esad'ın, protestocuların meşru talepleri ile silahlı grupların istekleri arasında bir ayrım yaptığını ve konuşmasında "tüm bu sorunlara" değineceğini söyledi.

Esad son ulusa sesleniş konuşmasını rejim karşıtı protestoların başlamasından iki hafta sonra, 30 Mart tarihinde yapmıştı.

Cumhurbaşkanı bu konuşmasında uzlaşmaya yönelik bir üslup belirlemektense, ülkedeki isyanı, yabancı ülkelerin başlattığı bir "komplo" olarak nitelemişti.

Gösterilerin devam etmesi üzerine daha uzlaşma yanlısı bir tutum sergileyen Esad, Suriye'de 1963 yılından bu yana yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının kaldırılacağını açıklamış ve ölümlerin kendisini üzdüğünü belirterek ulusal diyalog çağrısı yapmıştı.