BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,06
ALTIN 2.468,72
HABER /  GÜNCEL

Batıda fırtına Doğuda kar

Batı'da fırtına yurdu olumsuz etkiledi. Doğu'da ise halk karla boğuştu...

Abone ol

Yurdun batı bölgelerinde 3 gün boyunca etkili olan fırtına dün de özellikle Karadeniz sahillerinde büyük hasar yarattı. Deniz dolgusu üzerine inşa edilen Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı bölümleri dev dalgaların sürüklediği kayalarla kaplanıp ulaşıma kapandı. Balıkçı barınakları ve mendirekleri yıkan, tekneleri parçalayıp batıran fırtına, feribot seferlerinin de iptal edilmesine neden oldu.
Doğu bölgeleri ise kar esaretini yaşamaya başladı. Lodosun neden olduğu baca ve soba zehirlenmeleri 4 kişinin ölümüne 100'den fazla kişinin hastanelik olmasına neden oldu. Bir kişi de boğularak can verdi.

Dalgaların gazabı

Fırtına Karadeniz sahilindeki yollarda, balıkçı barınaklarında ve parklarda büyük zarara yol açtı.
Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize'nin Çayeli ilçesi geçişi ile Kanlıdere ve Yalı mahalleleri arasında kalan yaklaşık 10 kilometrelik bölümü dev dalgaların sürüklediği kayalarla kaplandı. Ulaşım, Çayeli ilçe merkezinden geçen eski yoldan sağlanabildi. Yolun Derepazarı ilçesi geçişi ile Çiftekavak mevkiinde ise ulaşım tek şeritten kontrollü olarak verildi. Yoldan temizlenen taşlar, kepçelerle tekrar denize döküldü.

Barınaklar yıkıldı

Giresun'un Tirebolu ilçesindeki Çakoğlu Parkı dalgalarla harap oldu. Espiye ilçesinde ise Gölağzı ve Adabük mevkisinde dalgaların karayoluna fırlattığı taş ve atık maddeler trafiği olumsuz etkiledi. Keşap ilçesindeki Göstembil Balıkçı Barınağı'nın mendireği ağır hasar görürken, balıkçılar batmaması için teknelerini karaya çekti. Artvin'in Hopa ilçesindeki balıkçı barınağı da hasar gördü, Sugören köyündeki barınağın büyük bölümü yıkılıp denize karıştı, 2 balıkçı teknesi battı.
Batı Karadeniz sahilindeki İnebolu, Cide, Zonguldak, Ereğli Akçakoca balıkçı barınakları büyük zarar gördü, çok sayıda tekne parçalandı. Sahildeki yollar ve parklar dev dalgalardan ağır hasar gördü. Bölgenin iç kesimlerinde kar yağışı etkili oldu, Ilgaz Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 30
santimetreye ulaştı. Karabük-Bartın Karayolu'nun Beştepeler ve Ahmut Usta mevkilerinde kar kalınlığı 15 santimetreye ulaştı, bazı araçlar yolda kaldı.

50 santimetre kar!

Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde etkili olan kar yağışı özellikle ulaşımda aksamalara neden oldu.
Erzurum'da 104 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı Erzurum'da 20, Palandöken Dağı'nda 33 santimetreye ulaştı. Gecenin en düşük sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 11, Ardahan 4, Kars'ta 2 derece olarak ölçüldü. Tipi nedeniyle Ardahan-Şavşat karayolu Sahara Geçidi'nde, Ardahan-Posof karayolu ise Ilgar Geçidi'nde zaman zaman ulaşıma kapandı.
Bölgedeki arı kovanları da kar altında kaldı. Kar yağışı ve buzlanma kazaları da beraberinde getirdi. Buzda kayıp düşenler ve trafik kazalarında yaralananlar hastanelere akın etti.
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı.
Kar ezme çalışmalarına başlandığını belirten Kaymakam Rahmi Köse gelecek hafta kayak sezonunu açmayı planladıklarını söyledi.

4 kişi lodos kurbanı

Kastamonu'nun Tosya ilçesine bağlı Suluca Köyü'nde, kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen Satiye Şanlı (68) yaşamını yitirdi, Kastamonu Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi'ne sevkedilen eşi Muhittin Şanlı'nın (78) tedavisi yoğun bakımda sürüyor.
Bursa'nın Soğukkuyu mahallesinde lodos nedeniyle baca çekmediği için şofbenden sızan gazdan zehirlenen Nazife Hapçı (67) yaşamını yitirirken eşi İlyas Hapçı Çekirge Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Sakıpp Şensoy da (69) doğalgaz sobasından çıkan gaz nedeniyle hayatını kaybetti. Bursa'da lodos nedeniyle ayrıca 90'dan fazla kişi hastanelik oldu. Erzurum'da da 8 kişi karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde fırtına nedeniyle çapası kopan teknesini kurtarmaya çalışan Asım Okan (57) dalgalara kapıldı. Sahildekilerin can yeleği atarak kıyıya çekmeye çalıştığı Okan boğuldu.

Feribot seferleri iptal

Kuzey Ege'de etkili olan lodos nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada'ya deniz ulaşımı yapılamazken, Gelibolu-Lapseki seferleri iptal edildi. Kocaeli'de dün sabah çalışmaya başlayan Eskihisar-Topçular (Yalova) arasındaki feribot seferleri kuvvetli rüzgâr ve dalga boyunun yüksekliği nedeniyle yeniden iptal edildi.