BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

‘Batı Suriye’yi Esad’ın ellerine bırakabilir’

Independent bu sabah Robert Fisk imzalı özel haberinde Batı’ya petrol akışını Rusya’ya bağlı kalmadan güvence altına alma endişesinin, Esad’a zaman kazandırabileceğini belirtiyor.

Abone ol

Şam’dan bir kaynak Batı’ya petrol akışını Rusya’ya bağlı kalmadan güvence altına alma endişesinin, Esad’a zaman kazandırabileceğini belirtiyor.

Independent bu sabah Robert Fisk imzalı özel haberinde “Batı’da bir anlaşma Suriye’yi iki yıl daha Esad’ın ellerine bırakabilir” diyor.

Fisk haberini Cenevre’de toplanacak Suriye kriz müzakerelerinde görüşülecek Suriye geçiş süreciyle yakından ilişkili bir kaynağa dayandırıyor.

Habere göre Suriye üzerinden Avrupa’ya uzanacak yeni petrol rotalarını güvenceye almak isteyen Batılı liderlerin üstü örtülü rızasıyla; Esad’ın, muhaliflerinin düşündüğünden daha uzun bir süre görevde kalabilir.

Independent ismini açıklamadığı kaynağın “Amerikalılar, Ruslar ve Avrupalılar İran ve Suudi Arabistan’ın hem Lübnan hem de Irak’taki politik tavizlerine karşılık Esad’ın iki sene daha Suriye liderliğinde kalmasına izin verecek bir başka anlaşma daha hazırlıyor” ifadelerini aktarıyor.

Kaynağa göre böylece Rusya Tartus kentindeki askeri üssünün devamlılığını ve İran ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle Şam’da nihayetinde kurulacak herhangi bir yeni hükümetle ilişkilerini garantilemiş olacak.

“Rusya’nın, gelecekteki Suriye iktidar yapısında Esad’ın bulunmasının şart olmayacağını kabul ederek verdiği taviz; durumun daha beter bir sivil savaşa dönüşmesini engelleyecek bir anlaşma karşılığında Esad’ın başkanlığını kabul etmeye hazır Batılılar’ın da paylaştığı bir bakış.”

Fisk, ABD-Rusya pazarlıkları iki süper gücün İran’ın Irak’taki etkisini ve Lübnan’daki Hizbullah müttefikleriyle ilişkisini tanıyabilir. Bu arada Suudi Arabistan ve Katar bu iki ülkedeki Sünni Müslümanların haklarını korumaya teşvik edilebileceğini de yazıyor.

Yazar, dünya güçleri arasında devam eden pazarlıkların esas amacının Batı’nın Körfez ülkelerinden gelen gaz ve petrolü Moskova’nın kaynaklarına bağlı kalmadan güvenceye alabilme kararlılığı olduğunu söylüyor.

Fisk haberinde kaynağın Batı’ya akacak iki ana petrol hattı rotasından bahsettiğini söylüyor.

Biri Katar ve Suudi Arabistan kaynaklarının Ürdün ve Suriye, diğeri ise İran kaynağının Şii yönetimindeki güney Irak ve Suriye ve sonra Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşması.

Kaynak, “Esas mesele bu ve Esad’ın iki sene daha görevde kalmasına bu nedenle izin verecekler. Rusya’nın da Suriye’de sözü olmaya devam edecek” diyor.