BIST 10.911
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.502,54
HABER /  POLİTİKA

Köşk'ten 'ombudsmanlık'a vize

Cumhurbaşkanı Gül, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununu onayladı....

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''Ombudsmanlık'' olarak bilinen, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununu onayladı. Kurum, şikayet üzerine idarenin her türlü eylem ve işlemini, insan hakları, hukuk ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyecek.

Kanuna göre, Meclis Başkanlığı'na bağlı merkezi Ankara'da bulunan Kamu Denetçiliği Kurumu kurulacak.

Kurum, şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olacak.
Ancak Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile resen imzaladığı kararlar ve emirler, yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sadece askeri nitelikteki faaliyetleri kurumun görev alanının dışında olacak.

Kuruma, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilecek. Kişinin talebi halinde başvurusu gizli tutulacak. Kuruma başvuruda bulunulabilmesi için idari başvuru yollarının tüketilmesi zorunlu olacak.

Kurumun, istediği bilgi ve belgelerin 30 gün içinde verilmesi zorunlu olacak. Bu süre içinde haklı bir neden olmaksızın bilgi ve belge vermeyenler hakkında soruşturma açılabilecek.

Kamu Denetçiliği Kurumu, inceleme ve araştırmasını en geç 6 ay içinde sonuçlandıracak.